Linkuri accesibilitate

Captură de droguri în Portul Constanța. Cocaină ascunsă în 16 tone de pulpă de fructe congelate


Piurelul de fructe congelate cu cocaină
Piurelul de fructe congelate cu cocaină

Poliţiştii şi procurorii antimafia constănțeni au confiscat cocaină ascunsă în 16 tone de pulpă de fructe congelate care proveneau din Ecuador cu destinația Olanda. 

Marfa a fost descărcată în Portul Constanța, iar traseul ei a fost supravegheat apoi de poliţişti şi procurori, transmite Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Teorism (DIICOT).

Transportul a fost oprit şi verificat în Vama Nădlac înainte de a ieși din țară.

Doi români, de 33 și 36 de ani, au fost reținuți și prezentați instanței pentru arestare preventivă. Ei sunt acuzați de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

„În prima jumătate a lunii august 2024, la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, a fost iniţiată operaţiunea cu nume de cod «Exotic», ce a condus la o captură record de cocaină în Portul Constanţa”, spune Parchetul Antimafia.

Pe 18 septembrie 2024 un container cu butoaie și cutii cu pulpă de fructe din Ecuador, importat de o societate comercială din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța.

Având indicii că în marfă este ascunsă cocaină, procurorii antimafia, cu polițiștii de la combaterea traficului de droguri și cu cei de la antidrog și de la porturi maritime au început să strângă probe.

După realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific.

Transbordarea s-a făcut din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.

Transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă pe 25 septembrie 2024.

Luni, camionul a fost oprit de poliția de frontieră la Nădlac 1, iar la control a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe.

Procurorii au făcut mai multe percheziții domiciliare, inclusiv la Aiud, unde cei doi au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate.

Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, transmite DIICOT.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG