Linkuri accesibilitate

România, sub val de caniculă. Cod portocaliu în jumătate din țară, luni. Temperaturi ridicate și azi


În imagine, un tânăr se protejează de razele solare, la umbră, lângă lacul Alexandru Ioan Cuza din București.

Jumătate din județele României vor fi sub avertizare de Cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat luni, 17 iulie, în timp ce în restul județelor va fi în vigoare un Cod galben, au anunțat duminică meteorologii.

Aproape trei sferturi din județele țării sunt sub Cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort ridicat și duminică, 16 iulie. Temperaturile în județele din - în vest, sud, sud-est și local în centru vor ajunge la 33-37 de Grade Celsius (°C), cu minime între 17-25 °C.

Aproape trei sferturi din țară este sub Cod galben de caniculă și duminică, 16 iulie.
Aproape trei sferturi din țară este sub Cod galben de caniculă și duminică, 16 iulie.

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică trei avertizări de caniculă - una de Cod Galben pentru duminică, respectiv una de Cod portocaliu și Cod Galben pentru luni, 17 iulie.

Maxime de 37-39 de grade Celsius luni în jumătate din țară

Astfel, căldura se va intensifica puternic luni, când în jumătate din județe țării va fi Cod portocaliu - val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, iar în celelalte va fi Cod galben - val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Jumătate din județele țării vor fi luni, 17 iulie sub avertizare de Cod portocaliu, de căldură persistentă, caniculă și disconfort termic accentuat.
Jumătate din județele țării vor fi luni, 17 iulie sub avertizare de Cod portocaliu, de căldură persistentă, caniculă și disconfort termic accentuat.

Codul portocaliu va fi în vigoare pe tot parcursul zilei de luni, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei - în 20 de județe și municipiul București.

În aceste zone, „valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica”. Indicele temperatură - umezeală va depăși limita critică.

„Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade”, transmite ANM.

În toate celelalte județe - din centru, nord, dar și în Dobrogea, în Constanța și Tulcea, va fi în vigoare Codul Galben, cu maxime între 33-37 °C și minime de 17-23 °C.

Meteorologii că valul de căldură și disconfortul termic vor persista și marți 18 iulie în regiunile vestice, sudice și sud-estice și chiar și miercuri și joi, 19-20 iulie, în sud.

Cu temperaturi și mai ridicate, chiar extreme, se confruntă în această perioadă mai multe țări europene, în special Italia, Grecia, Spania, Franța, unde autoritățile au luat măsuri drastice.

Valul de căldură masiv din aceste țări, care ar urma să ajungă în cursul săptămânii viitoare și în Germania și Polonia, este provocat de anticiclonul Cerberus, care transportă mase de aer foarte fierbine din Africa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG