Linkuri accesibilitate

 
Col. Ciprian Pripoae-Șerbănescu, specialist în război cognitiv: E nevoie și în România, cum e în Suedia, de o Agenție de Apărare Psihologică

Col. Ciprian Pripoae-Șerbănescu, specialist în război cognitiv: E nevoie și în România, cum e în Suedia, de o Agenție de Apărare Psihologică


Profesor la Facultatea de Securitate și Apărare a Universității Naționale de Apărare „Carol I”, colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu, spune că în România este nevoie de comunicare strategică. Aceasta fixează o identitate, o viziune asupra viitorului, spune militarul.

Șeful Departamentului Comunicare Strategică, de la Facultatea de Securitate și Apărare a Universității Naționale de Apărare Carol I, colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu explică la one2one cum funcționează războiul cognitiv și ce soluții pot funcționa pentru combaterea lui.

Psiholog de meserie, colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu, definește războiul cognitiv ca fiind „cea mai avansată formă de manipulare până în prezent, permițând influențarea unui individ sau unui grup de indivizi, a comportamentului lor, cu scopul de a obține un avantaj tactic sau strategic.”

Profesorul Ciprian Pripoae-Șerbănescu spune că războiul cognitiv se poate desfășura pe durata mai multor ani sau chiar zeci de ani și se caracterizează prin dificultatea majoră de a stabili „trasabilitatea” acțiunilor inițiate.

Colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu explică în interviul acordat Europei Libere că războiul cognitiv se poate desfășura pe mai multe planuri: „În plan militar, de operații informaționale sau război psihologic. În zona de științe sociale, vorbim, de exemplu, de război politic sau de război cultural”, explică psihologul.

Profesorul Pripoae-Șerbănescu susține că în războiul cognitiv se folosesc mai multe vulnerabilități ale indivizilor și societăților.

Printre acestea se află lipsa unei gândiri critice, când „oamenii sunt dispuși să creadă aproape orice informație”, absența asumării unui timp de reflecție, când oamenii sunt asaltați de informații, și sentimentul de excludere al indivizilor.

În acest context, spune colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu, comunicarea strategică are rolul major de a ajuta la o mai bună înțelegere a lucrurilor, la o informare corectă și la o comunicare mai bună în societate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG