Linkuri accesibilitate

Medicii gravidei care a murit la 24 de ore de la internare în spitalul Bacău sunt investigați de Colegiul Medicilor


Maria Alina Cergan avea 38 de ani și era însărcinată în 16 săptămâni. A murit pe 15 martie, la Spitalul din Bacău.
Maria Alina Cergan avea 38 de ani și era însărcinată în 16 săptămâni. A murit pe 15 martie, la Spitalul din Bacău.

Colegiul Medicilor Bacău a deschis o anchetă disciplinară împotriva medicilor și asistenților medicali de la spitalul din Bacău care au tratat o gravidă însărcinată în 16 săptămâni care a murit, pe 16 martie, la mai puțin 24 de ore de la internare.

Ancheta disciplinară are loc după ce familia femeii care a murit a sesizat Colegiul Medicilor.

Sesizarea familiei a fost formulată împotriva medicilor și asistenților medicali de la secțiile de obstetrică-ginecologie și de chirurgie care au tratat-o pe Maria Cergan, o gravidă care a murit pe 16 martie la Spitalul din Bacău.

Reamintim că Maria Alina Cergan (38 de ani), însărcinată în 16 săptămâni, a murit în spitalul din Bacău la nici 24 de ore de la internare, după cum a relatat Europa Liberă.

Tânăra a ajuns la Spitalul Județean Bacău după ce s-a simțit rău. Acolo, a fost diagnosticată cu sarcină oprită în evoluție și cu o inflamație a colecistului.

A durat mai mult de 10 ore până a ajuns pe masa de operație, a acuzat familia. La câteva ore după operație a murit.

Familia și partenerul ei de viață reclamă malpraxis și spun că medicii au intervenit prea târziu.

De cealaltă parte, reprezentanții spitalului susțin că medicii au făcut tot ce s-a putut, dar că a fost o evoluție fulminantă în rău a stării tinerei.

Tânăra a făcut de două ori stop cardiac, iar a doua oară nu a mai răspuns la resuscitare.

„Copilul era cea mai mare împlinire”

Alina Maria Cergan avea 38 de ani și, de doi ani, forma un cuplu cu Ovidiu Pruteanu. Erau fericiți că, în sfârșit, după multe încercări, a rămas însărcinată după ce făcuse inseminare in vitro (FIV).

„Era cea mai mare împlinire pentru amândoi, cea mai mare realizare pe care am făcut-o împreună împreună. Pentru noi era un lucru foarte mult dorit”, povestește Ovidiu Pruteanu.

Maria Alina Cergan și Ovidiu Pruteanu formau un cuplu din 2022. Sarcina Mariei era un vis împlinit pentru amândoi.

Pe 13 martie, tânara a mers la un control de rutină, la medicul ginecolog care o supraveghea. Totul era bine, sarcina era în 16 săptămâni și evolua normal, spune partenerul ei.

O zi mai târziu, însă, femeia s-a simțit rău, avea crampe abdominale. A cerut sfatul ginecologului. I-a fost indicat un tratament și a fost îndrumată spre spital în cazul în care starea de sănătate nu se îmbunătățește.

Pe 15 martie, puțin după ora 6:30 dimineața, Alina Maria Cergan a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău. Vomitase de mai multe ori, spune partenerul acesteia, și avea dureri abdominale puternice.

La 7:35 era deja internată și, puțin după ora 8:00, a venit și prima veste. Sarcina tinerei era oprită din evoluție, copilul murise.

„A rămas internată la noi, a fost examinată și de medicul ATI (Anestezie Terapie Intensivă), pentru că medicul ginecolog a vrut să se asigure că această febră este de altă cauză decât cea ginecologică – examenul ginecologic nu punea probleme în afară de faptul că era o sarcină oprită în evoluție”, spune dr. Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean Bacău, pentru Europa Liberă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG