Linkuri accesibilitate

PNL a discutat comasarea alegerilor din 2024. Premierul Ciucă: Cetățenii doresc reducerea numărului de alegeri


Premierul Nicolae Ciucă, într-o ședință de Guvern din 22 martie 2023 - imagine de arhivă.
Premierul Nicolae Ciucă, într-o ședință de Guvern din 22 martie 2023 - imagine de arhivă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat joi că în partid a fost decisă constituirea unui grup de lucru care să analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale.

„Din sondajele efectuate, rezultă că cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri. (...) Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, joi, într-o conferință de presă organizată la Parlament după Biroul Permanent Național al PNL.

Ideea comasării a venit de la Lucian Bode, secretarul general al PNL, care a invocat inclusiv cheltuielile celor patru rânduri de alegeri.

Rămâne de văzut dacă o comasare va fi acceptată în coaliție, deoarece UDMR își dorește mai degrabă alegeri anticipate, scenariu pe care Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a respins în urmă cu două zile.

„Ca şi om politic, niciodată nu exclud nicio variantă. Ca şi om de stat, din punctul meu de vedere este exclus să avem anticipate, deoarece România are nevoie de stabilitate, suntem într-o criză regională de securitate”, a susținut partenerul de coaliție al PNL și UDMR.

Liberalii se tem însă și că electoratul va fi „obosit” să vină de patru ori la urne, de aceea și-ar dori comasarea localelor cu parlamentarele, însă nu și cu prezidențialele.

Întrebat cum va împăca lungimea diferită a mandatelor de primar și de parlamentar, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că specialiștii partidului vor verifica dacă va putea fi efectuată fără probleme legale.

„Dacă va exista posibilitatea legală ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliție și sperăm să găsim o soluție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom organiza patru rânduri de alegeri”, a mai spus președintele PNL.

În 2012, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege adoptată în Parlament, prin asumarea răspunderii de către guvernul Emil Boc, care prevedea organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, sub motivul economiilor făcute la buget. Cea care a atacat atunci legea la CCR a fost USL, alianța formată din PSD și PNL. Altfel spus, liberalii vor acum ceea ce respingeau în urmă cu un deceniu.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG