Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Rotația premierilor se va face, iar această coaliție merge mai departe. Ce spune despre anticipate


Klaus Iohannis a declarat că se va implica dacă cele două partide PSD și PNL nu se vor înțelege.
Klaus Iohannis a declarat că se va implica dacă cele două partide PSD și PNL nu se vor înțelege.

Președintele Klaus Iohanis a declarat, luni, că România va avea alegeri cel mai târziu la finalul anului viitor, iar rotația premierilor în coaliția PSD și PNL va avea loc, dar condițiile trebuie negociate.

Întrebat de jurnalistul Cristian Pantazi de la G4Media dacă ia în calcul o criză provocată de faptul că PSD și PNL nu se vor înțelege cu privire la guvernare și vor ajunge la alegeri anticipate, președintele Iohannis a spus că el e mulțumit de cum premierul Ciucă a trecut țara prin criză.

„Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la acesta coaliție. Politicienii au înțeles că țara trebuie guvernată de un Guvern cu o susținere solidă în Parlament. Un Guvern condus de premierul Ciucă care a reușit să evite criza energetică. Da, sunt mulțumit de cum s-a guvernat, pentru că a reușit să treacă cu succes România prin criză”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a recunoscut că actuala coaliție PSD-PNL „este o coaliție complicată”, dar crede că cele două partide s-au înțeles, iar rotația va avea loc. Negocieri pe marginea schimbărilor vor exista însă, a adăugat președintele.

„Întrebarea este cum se continuă pentru că în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația. Această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că există o alternativă viabilă la această coaliție. În același timp, va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. Mă voi implica pentru buna funcționare a lucrurilor”, a dat asigurări președintele.

Klaus Iohannis a precizat că nu crede în varianta anticipatelor.

„Complicat de ajuns la alegeri anticipate, nu sunt prevăzute în Constituție”, a subliniat președintele și a promis că se va „implica pentru a garanta stabilitatea țării și un mers normal al lucrurilor publice”.

Președintele a întărit ideea că alegeri vor fi cel mai târziu la finalul anului viitor, că rotația va fi făcută, iar această coaliție va merge mai departe.

„Nu sunt motive de îngrijorare, nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri după alegeri.”

Cancelarul Olaf Scholtz a fost întrebat dacă este îngrijorat cu privire la inițiativele din România legate de justiție și dacă se impune reintroducerea MCV.

„Ne-am implicat şi ne implicăm în continuare pentru că statul de drept este o tematică foarte importantă în cadrul UE şi al nostru. Spunem clar că noi suntem de partea unei democraţii liberale, acest lucru înseamnă şi că trebuie să acceptăm că există majorităţi şi minorităţi şi că drepturile minorităţilor sunt protejate şi că este o tematică foarte importantă”, a spus cancelarul Germaniei.

El a declarat că a luat la cunoştinţă cu respect de progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani şi de aceea „nu este o coincidenţă că Mecanismul existent până acum a luat sfârşit”.

Scholtz a declarat că „România se află pe o cale foarte bună”.

XS
SM
MD
LG