Linkuri accesibilitate

Colectiv – opt ani. Familiile își plâng morții, România încă așteaptă reformele


Colectiv – opt ani. Familiile își plâng morții, România încă așteaptă reformele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Au trecut opt ani de la incendiul din clubul Colectiv. 65 de oameni au murit în urma incendiului din clubul Colectiv din București, izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015. Tragedia a dezvăluit neputința sistemului sanitar din România de a face față unor astfel de cazuri.

Opt ani de la incendiul din clubul Colectiv.

65 de oameni au murit în urma incendiului din clubul „Colectiv ”din București, izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015. Trupa Goodbye to Gravity susținea un concert de lansare a unui album, într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Capitală – „Colectiv”. Mai mult de 400 de oameni au participat la evenimentul din sectorul 4, al cărui primar era Cristian Popescu Piedone.

La o oră și jumătate după începerea concertului, în jurul orei 22:30, a izbucnit incendiul – mai multe artificii au dus la aprinderea bureților de antifonare instalați pe pereții clubului.

„Colectiv”, care funcționa în incinta unei foste fabrici de pantofi și nu avea toate autorizațiile de funcționare. După ce a pornit incendiul, care s-a extins rapid, oamenii au încercat să iasă din clădire – la ușă s-a format o busculadă uriașă, primii ajunși – deja înecați cu fum – au căzut, iar cei care veneau din spate nu au văzut nimic prin beznă și fum și i-au călcat în picioare.

Primele ambulanțe au ajuns la fața locului, conform rapoartelor, la 22:37, adică la șase minute de la primul apel către 112.

186 de oameni au fost răniți – 146 au ajuns în diverse spitale din întreaga Capitală. La câteva zile după tragedie, mai mulți răniți au fost transferați la spitale specializate, din străinătate – Belgia, Israel, Franța, Austria. Tragedia a dezvăluit neputința sistemului sanitar din România de a face față cazurilor de mari arși. Asigurările autorităților că „totul e sub control” și „nu avem nevoie de nimic”, în timp ce spitalele nu făceau față, au dus la proteste masive și la cădrea guvernului Victor Ponta.

An după an, familiile victimelor și societatea civilă au cerut nu doar pedepsirea celor vinovați, ci și investiții în sănătate, care să prevină ca numărul morților să crească din cauza lipsei dotărilor și a infecțiilor din spitale.

Tragediile recente, precum cea a exploziei la o stație GPL din Crevedia, în urma căreia au murit șase oameni, dar și numeroasele incendii din spitale, au arătat limitele majore ale reformei din sistemul sanitar.

Cât despre justiție, exemplul care a produs, din nou, suferință pentru familiile victimelor este cel al fostului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. El a fost condamnat anul trecut, printr-o decizie definitivă, după aproape șase ani de judecată.

Din sentința de patru ani de închisoare, Piedone a executat un an și o lună.

Nici schimbările din Sănătate nu au fost în măsură să asigure locuri în spitale pentru marii arși – România nu are încă un spital dedicat acestor cazuri.

La Bucuresti, pe 30 octombrie, a fost o nouă comemorare a victimelor.

XS
SM
MD
LG