Linkuri accesibilitate

Marii comercianți îi răspund premierului Ciolacu: Orice reducere a prețurilor nu poate fi decât voluntară


Marii retaileri spun că susţin ieftinirea voluntară a unor alimente de bază, dar numai o perioadă limitată.

Reprezentanții marilor lanțuri comerciale din România au transmis vineri că orice mecanism de reducere a prețurilor în cazul alimentelor de bază nu poate fi făcut decât în mod voluntar. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că speră să nu fie nevoit să implementeze reducerea printr-un act normativ.

Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) spun într-un comunicat că sunt în continuare disponibili să lucreze împreună cu Guvernul pentru aplicarea unui „mecanism voluntar” de reducere a prețurilor la alimente de bază.

AMRCR menționează însă ca mecanismul să fie aplicat pentru tot lanțul de produs, de la producători și procesatori, până la comercianți.

„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor și nu prin emiterea unui act normativ. (...) pe o perioadă limitată”, mai spun membrii asociației, conform unui comunicat al Confederației Patronale Concordia, din care fac parte.

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a declarat că „orice mecanism de reducere a prețurilor nu poate fi decât pe baze voluntare” și să fie aplicat în întregul lanț de produs.

„Pentru mine este de neimaginat ca într-o economie liberă și privată așa ceva să fie rezultatul unei reglementări. (...) Emiterea unui act normativ nu va rezolva problema de bază”, mai spune Radu Burnete.

Din acest motiv, spune el, este nevoie ca în aplicarea mecanismului să fie implicat și Consiliul Concurenței.

Anterior în cursul zilei, premierul Marcel Ciolacu a declarat că își dorește un acord „pe care să îl facem până la sfârșitul anului”, pentru ca unele alimente de bază să fie mai ieftine la raft.

„Mi-aș dori mai puțin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiți siguri că vom veni și cu act normativ. (...) Acordul este acord. Cine îl încalcă... atunci, folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a mai spus prim-ministrul.

În ședința de Guvern de joi, Ciolacu a spus că marile lanțuri de magazine au căzut de acord ca prețurile la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete să scadă.

Un acord ar urma să fie încheiat, a mai spus premierul român, fără să înainteze o dată exactă.

Din Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) fac parte următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM - Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG