Asociația APADOR-CH amintește punctul de vedere al Comisiei de la Veneția privind introducerea unei condiții de reședință pentru a putea vota într-o anumită localitate la alegerile locale, în contextul disputei publice privind decizia Guvernului de a stabili că persoanele care au obținut viza de flotant de mai puțin de 90 de zile nu pot vota în respectiva localitate.
Recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală, incluse în „Codul bunelor practici în materie electorală”, prevăd că dreptul de a alege şi de a fi ales poate fi şi trebuie exercitat ţinând cont de anumite condiţii, una dintre acestea referindu-se la condiţia de reşedinţă.
„Condiţia de perioadă obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale; perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale”, consideră Comisia de la Veneția.
APADOR-CH afirmă că nu poate fi bănuită Comisia de la Veneția că „ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot”, ci că acestea sunt pentru exercitarea dreptului de vot, „în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor”.
„Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile) înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate”, sintetizează APADOR-CH.
Prim-ministrul Ludovic Orban, președinte al PNL, a declarat, pe 22 ianuarie, că decizia prin care cei care s-au mutat într-o localitate cu mai puțin de 3 luni de zile și au obținut viza de flotant nu pot vota în localitatea respectivă este una corectă și nu va renunța la aceasta, în ciuda solicitării USR-PLUS și a organizației Expert Forum.
Ludovic Orban a spus că interesul unor primari în funcție este să permită cât mai multe voturi în localitățile lor.
„Vin și-şi aduc votanți pentru o zi, care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am să vă dau pe cifre: am făcut o analiză pe 200 de localități unde a fost, cum să spun, o migrație suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016 - evident, aproape toate luate în preajma alegerilor -, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin”, a spus Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Singura concesie pe care premierul este dispus să o facă este legată de perioada scursă de la cererea vizei de flotant, în sensul scăderii acesteia de la 90 la 45 de zile.
Prevederea ca persoanele care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de alegerile locale să voteze tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat, este inclusă în proiectul de lege de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care Guvernul își va angaja răspunderea pe 29 ianuarie.
Alianța USR-PLUS contestă măsura și a anunțat deja că va depune un amendament la legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe care Guvernul Orban își va angaja răspunderea.
„O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis, pe 22 ianuarie, de Alianța USR-PLUS.
Expert Forum, organizație neguvernamentală cu experiență în monitorizarea procesului electoral, susține că, din datele pe care le deține, "nu există un fenomen al migraţiei electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localităţi".
În plus, Expert Forum susţine că articolul intră în contradicție cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reşedinţă pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, să poată vota pe liste permanente în circumscripţia respectivă.
"Legea trebuie să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de alegători să voteze, fără a ţine cont de termene restrictive pentru înscrierea pe listele electorale sau pentru stabilirea reşedinţei. Astfel, considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care îşi schimbă reşedinţa", susține Expert Forum, într-un comunicat de presă intitulat "Lăsați alegătorii să voteze la locale!".
Angajarea răspunderii Guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin va avea loc pe 29 ianuarie, într-o sesiune extraordinară.
Facebook Forum