Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a anunțat calendarul procedurii de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin: până pe 27 ianuarie se pot depune amendamente, ședința va avea loc pe 29 ianuarie.
În termenul de trei zile prevăzut de lege, va fi depusă moțiunea de cenzură, care va fi dezbătură în sesiunea ordinară din februarie.
„Se încalcă o linie roșie a democrației, iar acest lucru nu este permis nimănui”, a argumentat Ciolacu necesitatea depunerii unei moțiuni de cenzură.
Eliminarea pensiilor speciale, vot pe 28 ianuarie
Ciolacu a spus că nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare, după anunțul prețedintelui Klaus Iohannis privind convocarea unei sesiuni extraordinare.
„Chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate”, a spus Ciolacu.
Președintele interimar al PSD a spus că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu mai trebuie dezbătut, ci va veni doar la vot, în ședința din 28 ianuarie. Din proiectul discutat în comisii urmează să fie scos amendamentul care elimina pensiile speciale pentru sportivi și alte personalități publice.
Klaus Iohannis a cerut luni celor două camere ale Parlamentului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care să aibă loc săptămâna viitoare, în perioada 27-31 ianuarie.
Guvernul a transmis luni Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea, urmând să fie declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.
PSD a decis, pe 14 ianuarie, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care să fie votată eliminarea pensiilor speciale.
Marcel Ciolacu a motivat propunerea prin faptul că "a ieşit informaţia în spaţiul public că nu pot fi dublate alocaţiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale".