Linkuri accesibilitate

Comisia de statut a dat raport de admitere pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor


Parlamentul României
Parlamentul României

Comisia de Statut a dat miercuri raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Prevederi din celelalte inițiative de eliminare a pensiilor parlamentarilor, depuse de USR PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD, transmite G4Media.

Raportul urmează să fie supus votului plenului comun în scurt timp.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, să dezbată şi să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu 367 de voturi pentru şi 30 de abţineri, la solicitarea lui Ludovic Orban, transmite Agerpres.

PSD a depus pe 9 februarie la Parlament un proiect de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul are un singur articol, care stipulează că „articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

Proiectul a fost semnat de liderul PSD Marcel Ciolacu și alți parlamentari social-democrați: Paul Stănescu, Marius Budăi și Lucian Romașcanu.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială „în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.

Tema eliminării pensiilor speciale a revenit în discursul politic.

Propunerea eliminării pensiilor parlamentarilor este însă cel puțin populistă, efortul bugetar fiind de 4,5 milioane de lei pe lună, în comparație cu 82,9 milioane de lei, bani necesari pentru plata magistraților ieșiți la pensie.

Iar discuțiile devin de-a dreptul ridicole atunci când politicienii pun problema eliminării pensiilor speciale ale primarilor, pensii care nu au fost puse încă în plată.

În ianuarie 2021, potrivit statisticii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), România avea 816 pensionari speciali membri ai Corpului diplomatic și consular, pensionari care aveau o pensie medie de 5.972 de lei net, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 4,8 milioane de lei pe lună.

La aceeași dată erau 780 de foști parlamentari plătiți cu o pensie medie de 4.980 de lei pe lună.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG