Linkuri accesibilitate

„Eliminarea pensiilor speciale”, o cacealma politică ce aduce la buget doar 1 milion de euro pe lună


Eliminarea pensiilor speciale a devenit o nucă tare pentru liderii tuturor partidelor din Parlament
Eliminarea pensiilor speciale a devenit o nucă tare pentru liderii tuturor partidelor din Parlament

Tema eliminării pensiilor speciale a revenit în discursul politic. Propunerea eliminării pensiilor parlamentarilor este însă cel puțin populistă, efortul bugetar fiind de 4,5 milioane de lei pe lună, în comparație cu 82,9 milioane de lei, bani necesari pentru plata magistraților ieșiți la pensie.

Iar discuțiile devin de-a dreptul ridicole atunci când politicienii pun problema eliminării pensiilor speciale ale primarilor, pensii care nu au fost puse încă în plată. În prezent există 12 categori de „speciali”, la care urmează să se adauge așadar foștii primari.

În ianuarie 2021, potrivit statisticii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), România avea 816 pensionari speciali membri ai Corpului diplomatic și consular, pensionari care aveau o pensie medie de 5.972 de lei net, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 4,8 milioane de lei pe lună.

La aceeași dată erau 780 de foști parlamentari plătiți cu o pensie medie de 4.980 de lei pe lună.

La începutul anului, România avea 1.411 pensionari din rândul personalul aeronautic civil, pensia medie de serviciu fiind de 11.734 de lei. Acest lucru înseamnă că statul trebuie să asigure 16,5 milioane de lei lunar pentru plata acestor indemnizații.

Tot atunci, pensionarii magistrați erau în număr de 4.174, pensia medie de serviciu a acestora fiind de 19.863 de lei pe lună, venit net. Un efort bugetar de 82,9 milioane de lei pe lună.

Personalul auxiliar din parchete și instanțe aflat în pensie la începutul anului aduna 1.780 de persoane, pensia medie a acestora fiind de 4.930 de lei, ceea ce înseamnă 8,7 milioane de lei lunar de la buget.

Curtea de Conturi avea la începutul anului 596 de foști angajați, actuali pensionari, media pensiei acestora fiind de 8.551 de lei pe lună. Efortul bugetar în cazul acestor foști angajați este de 5,1 milioane de lei lunar.

Alți foști angajați deosebiți plătiți de la buget

Mai sunt câteva categorii de „speciali” care nu sunt plătiți de CNPP, ci de Casele de pensii ale Ministerului de Interne (MAI) sau ale Ministerului Apărării Naționale (MApN). Datele acestora nu sunt publice, dar ele se regăsesc într-o motivare a Curții Constituționale (CCR), care a cerut anul trecut aceste informații de la Casele de pensii ale MAI, SRI și MApN.

Astfel, Ministerul Apărării Naționale a comunicat CCR că numărul beneficiarilor de venituri din pensii militare în anul 2019 a fost de 83.170 de persoane, iar cuantumul veniturilor obținute de aceștia a fost de 3.356.248.836 de lei. Rezultă o pensie medie de 3.362 de lei pe lună.

Casa de pensii a Ministerului de Interne avea în evidențe, în iulie 2020, 88.413 de pensionari din rândul polițiștilor și jandarmilor, cu un venit mediu lunar de 4.132 de lei.

Zeci de mii de pensionari

Alte categorii de pensionari speciali și veniturile medii ale acestora au fost dezvăluite de Europa Liberă, care a calculat pensiile Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Pază și Protecție (SPP), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP).

  • Astfel, în 2019, STS avea în evidențe 1.392 de foști angajați, actuali pensionari, venitul mediu al acestora fiind de 5.748 de lei.
  • De la SPP erau pensionate la nivelul anului 2020 1.095 de persoane, indemnizația medie a acestora fiind de 6.457 de lei.
  • SRI are 11.792 de beneficiari de pensii speciale, media acestora fiind de 5.040 de lei.
  • La nivelul lunii iunie 2020, ANP avea 10.190 de persoane pensionate, venitul mediu al acestora fiind de 4.560 de lei.
  • Serviciul de Informații Externe figura cu 188 de pensionari care beneficiau de pensii medii de 4.705 lei.

Potrivit CNPP, numărul beneficiarilor de venituri din pensii pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii înregistrat în luna iunie 2020 este de 3.872.229 de persoane, iar cuantumul total al veniturilor obținute de aceștia este de 5.812.272.779 lei. Lor li se adaugă pensionarii din MAI, SRI și MApN.

În urmă cu două zile, co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat că pensiile speciale ale parlamentarilor şi cele ale primarilor vor fi primele care vor dispărea, un proiect de lege în acest sens urmând să fie depus în Parlament.

Marți, în Parlament erau trei proiecte de eliminare a pensiilor parlamentarilor și în aceste condiții adoptarea legii s-ar putea amâna pe săptămâna viitoare, din cauza procedurilor legislative.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG