Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere României să revină de la deraierea pe care a produs-o ultima OUG


Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, le-a amintit autorităților de la București că recomandările MCV trebuie respectate în literă și spirit.
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, le-a amintit autorităților de la București că recomandările MCV trebuie respectate în literă și spirit.

Ordonanțele de urgență ale ministrului justiției Tudorel Toader au stârnit consternare la Bruxelles. La solicitarea Europei Libere, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Christian Wigand a spus, în numele Comisarului pentru justiție Věra Jourová: Comisia urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții referitoare la statul de drept în România.

În marginea răspunsului oficial în numele Comisarului, un membru al cabinetului Comisarului Jourová a comentat, sarcastic, pentru Europa Liberă, că nu se poate spune că Tudorel Toader și cei care îl sfătuiesc “ar duce lipsă de creativitate”.

În briefingul purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, criticile au fost aceleași - „Deopotrivă, conținutul și procedura prin care au fost făcute ultimele modificări, apelând la ordonanță de urgență, fără consultarea sistemului judiciar și a celor implicați, pare să fie în directă contradicție cu recomandările Comisiei în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, susținute de toate țările membre, a spus Schinas.

Margaritis Schinas: România trebuie să meargă înainte, nu înapoi, în ceea ce privește justiția.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Purtătorul de cuvânt al Comsiei a revenit la raportul MCV, din luna noiembrie, al Comisiei Europene, în care fuseseră criticate modificările de legislație a sistemului judiciar și penal din România. Schinas a citat din raportul MCV - „am cerut ferm României să stabilească un mecanism robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii clare și transparente, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

Raportul Comisiei a solicitat, de asemenea, și „modificarea Legilor Justiției luând în considerare integral recomandările MCV și pe cele emise de Comisia de la Veneția și Greco.”

Recentele modificări au urmat un alt traseu. Asta înseamnă că mergând Așa cum am mai spus și în trecut, România trebuie să revină de urgență asupra procesului de reforme. Acest lucru înseamnă să se meargă înainte, nu înapoi și abținerea de la orice pas care ar face ca progresele obținute în ultimii ani să fie reversibile”.

Declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene vine după ce cu o zi înainte, vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a spus că nu Bruxelles-ul nu a fost înștiințat de autoritățile române privind ordonanța de urgență care a modifică Legile Justiției, adoptată de Guvernul Dăncilă.

Principalele modificări aduse de OUG și miza lor

  • Procurorii șefi vor fi avizați de plenul CSM și nu de secția de procurori ca până acum. Miza: secția de procurori a CSM respingea, de regulă, propunerile ministrului, în timp ce plenul CSM era mai favorabil.
  • Procurorii șefi nu mai pot fi delegați în funcție, interimatul nu mai e posibil decât maximum 45 de zile. Miza momentului: conducerea DNA, unde interimar este procurorul Călin Nistor, iar ministrul vrea să o impună pe Adina Florea.
  • Pot fi la conducerea parchetelor și judecători nu doar procurori. Miza: impunerea unor judecători apropiați actualei puteri, cum ar fi Alina Ghica.
  • Secția specială pentru investigarea magistraților este scoasă de sub autoritatea Parchetului General.

XS
SM
MD
LG