Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană somează Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria să ridice restricțiile asupra cerealelor ucrainene


România a semnat împreună cu Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii.
România a semnat împreună cu Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii.

Cele patru state care au impus unilateral interzicerea importurilor de cereale ucrainene vor trebui să renunțe la această măsură pentru a primi un nou ajutor de la Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Valdis Dombrovskis și comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski în urma reuniunii online cu miniștrii agriculturii din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

„Am prezentat propunerile cuprinzătoare ale UE pentru a răspunde preocupărilor exprimate de aceste cinci state membre cu privire la deteriorarea situației producătorilor din Uniune pentru anumite produse”, se arată într-un comunicat publicat miercuri seară.

„Acest pachet propus de Comisie include o a doua tranșă de sprijin financiar agricol pentru fermierii afectați, măsuri excepționale de salvgardare pentru produsele cheie și măsuri de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale ucrainene prin Rutele Solidarității. Pachetul propus de Comisie este condiționat de ridicarea măsurilor unilaterale de către statele membre”.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că dacă măsura nu e revizuită, propunerile CE de sprijinire a fermierilor nu vor fi puse în aplicare.

Petre Daea anunță că se va întâlni cu omologul său ucrainean

La reuniunea miniștrilor Agriculturii din cele cinci state a participat și Petre Daea care a comunicat ulterior într-o conferință de presă ce a discutat.

„România are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor”, arată Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a anunțat că, vineri, se va întâlni cu omologul său ucrainean la solicitarea acestuia, pentru a găsi și alte soluții pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

Într-un comunicat de presă, Petre Daea a transmis că România va permite în continuare tranzitul de cereale ucrainene, însă va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene.

Comisia Europeană va da un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro

România se află printre semnatarele scrisorii celor cinci ţări afectate de criza cerealelor din Ucraina, scrisoare la care preşedinta Ursula von der Leyen a răspuns că pregătește un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi.

Într-un răspuns pus la dispoziția presei de către Guvernul României, Ursula von der Leyen precizează că accesul pe piaţă pe care l-au acordat cele cinci țări Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei în faţa războiului de agresiune al Rusiei.

„Sunt pe deplin conştientă de preocupările pe care le exprimaţi în ceea ce priveşte creşterea importurilor de anumite produse agricole ucrainene. Având în vedere piaţa noastră unică şi uniunea noastră vamală, o abordare europeană comună este pentru a aborda aceste preocupări care apar în urma interacţiunii mai multor factori. Unilateral, nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei şi nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a transmis Ursula von der Leyen.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG