Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană despre Kovesi: e foarte important ca toți candidații pentru Procurorul European să fie tratați corect


Laura Codruța Kovesi prezentând ultimul raport al DNA sub șefia ei
Laura Codruța Kovesi prezentând ultimul raport al DNA sub șefia ei

Purtătorul de cuvânt la Comisiei Europene, Margritis Schinas, a declarat că Uniunea Europeană urmărește „cu mare atenție ultimele evoluții, pe fundalul procesului de selectare a noului șef al Parchetului European

Margritis Schinas, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comsiei Europene, a mai precizat, răspunzând la o întrebare a corespondentului Europei Libere, Rikard Jozwiak, că este „foarte important ca toți candidații înaintați de comisia independentă de selecție să fie tratați corect, pe parcursul acestui proces”.

Margritis Schinas a mai adăugat astăzi, la conferința de presă a Comisiei, de la Bruxelles, că viitorul șef al Parchetului European va fi numit de Parlament și Consiliul European, „prin consens”.

„Comisia europeană nu are nici un cuvânt de spus în alegerea finală. Dar este desigur important ca Procurorul să fie ales la timp, pentru că vrem ca noul Parchet să fie functional la sfîrșitul lui 2020. Așa că ar fi important ca numirea să se facă repede”.

Cât privește independența justiției din România, a continuat Schinas, „am spus de nenumărate ori …că un sistem juridic indepemdent și profesionist este de o importanță majoră”.

Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a candidaților care au șanse să ocupe locul de procurorul șef al parchetului European. Dar cu mai puțin de o săptămână înainte de ultimele decizii care urmează să se ia Bruxelles, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost pusă sub urmărire penală de secția de investigarea magistraților, secție înființată de curând în pofida recomandarilor venite dinspre oficialii europeni și dinspre Comisia de la Veneția.

Fosta șefă a DNA este acuzată de luare de mită, de mărturie mincinoasă și de abuz în serviciu, iar audierea ei ca suspect într-un caz vechi de aproape zece ani va avea loc pe 15 februarie. Mai exact, fosta procuroare-șefă anticorupție este suspectată că ar fi luat bani de la Sebastian Ghiță pentru a-l aduce pe Nicolae Popa unul dintre artizanii jocului piramidal de la finele anilor 90, Fondul Național de Investiții, alături de Sorin Ovidiu Vântu. Poliția Română a anunțat, în trecut, că a plătit din banii proprii cursa de avion care l-a adus pe Popa în România.

Fosta șefă a DNA a declarat că este vorba despre o încercare de a o bloca în obținerea postului de procuror-șef european și de o răzbunare pentru că s-a adresat CEDO

Un alt oficial al Comisiei a mai reamintit, după conferința de presă a purtătorului de cuvânt al CE criticile care fuseseră aduse în ultimul raport MCV la adresa noii secții de investigare a magistraților,care a fost considerată „un instrument prin care se poate pune presiune asupra judecătorilor”. În același raport, a subliniat oficialul, se precizează că noua secție de investigare a magistraților „este unul din elementele pricipale care slăbește garanțiile privind independența actului de justiției, subminând astfel independneța judecătorilor și procurorilor și implicit încrederea publicui în justiție”.

XS
SM
MD
LG