Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere Belarusului să înceteze violențele asupra protestatarilor pașnici


Un camion al poliției lovește un protestatar în Belarus

„Hărțuirea și represiunea violentă a protestatarilor pașnici nu au loc în Europa", transmite președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept răspuns la intervenția în forță din Belarus împotriva protestatarii care au ieșit în stradă duminică pentru a manifesta împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko pentru un al șaselea mandat de președinte.

„Drepturile fundamentale trebuie să fie respectate în Belarus.

Cer tuturor autorităților belaruse să asigure că voturile din alegerile de ieri (nr. duminică) sunt numărate și publicate corespunzător", a adăugat liderul Comisiei Europene.

Un mesaj de condamnare a violențelor din Belarus a venit și dintr-o declarație comună semnată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Europene, Joseph Borell, și de comisarul european pentru vecinătate Oliver Verhely.

„Noaptea alegerilor a fost marcată de violențe disproporționate și de neacceptat împotriva protestatarilor pașnici. (...) Condamnăm violența și cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestați în timpul nopții. Autoritățile belaruse trebuie să asigure că dreptul fundamental al adunărilor pașnice este respectat. (...)

Respectarea drepturilor omului, democrația, alegerile libere și corecte vor garanta stabilitatea și suveranitatea Belarusului. Vom continua să monitorizăm evoluțiile pentru a stabili viitorul răspuns și relația cu Belarusul în contextul situației în continuă evoluție din prezent", au transmis cei doi oficiali europeni.

O reacție mai dură a venit din partea grupului Renew Europe care a „condamnat represiunea violentă de după fraudarea alegerilor" și a cerut sancțiuni împotriva Belarusului.

„Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea în condamnarea fermă a regimului actual din Belarus cu acțiuni concrete și aplicate, susținându-i pe cei care cer schimbare democratică și libertate în regiune și trebuie să revizuiască rapid politica noastră privind oficialii regimului. Mai mult ca niciodată cetățenii din Belarus au nevoie de susținerea puternică a Uniunii Europene pentru exprimarea liberă a părerilor", a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș.

Proteste violente în Belarus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00

Cel puțin o persoană ar fi decedat în urma confruntărilor violente dintre poliție și mii de protestatari care au ieșit în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor din Belarus.

Conform centrului pentru drepturile omului Viasna, un tânăr protestatar a încetat din viață ca urmare a unui traumatism cranian după ce a fost lovit de un vehicul de poliție. Zeci de alte persoane au fost rănite în urma protestelor de duminică noapte.

Conform Viasna, poliția și forțele de securitate au reținut, pe 9 august, cel puțin 130 de observatori independenți ai alegerilor, jurnaliști și protestatari în Minsk, și peste 100 în alte orașe unde au avut loc proteste după anunțarea rezultatelor de către biroul electoral.

După ce a dispersat mulțimea, poliția a urmărit grupuri mici de protestatari prin Minsk timp de câteva ore, conform Associated Press.

În Brest, forțele de ordine au folosit gaz lacrimogene și grenade de semnalizare, pentru a dispersa o adunare de 2-300 de persoane care a fost parte a unei adunări inițiale de 5.000 de persoane.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG