Linkuri accesibilitate

G4: CE a recomandat României să renunțe la perioada de grație pentru magistrați. Ce spune ministrul Justiției pentru Europa Liberă


Conflict în Guvern privind amendamentul prin care se acordă o perioadă de grație de 5 ani magistraților aflați în prag de pensionare.

Comisia Europeană le-ar fi recomandat autorităților de la București ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care îndeplinesc anul acesta condiția de vechime pentru pensionare să nu fie inclus în legea pensiilor speciale, scrie G4 Media, care citează surse guvernamenale.

Potrivit acelorași surse citate de G4, liberalii Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu, adică actualul și fostul ministru al Justiției ar fi ignorat recomandarea și ar fi susținut amendamentul pe motiv că sistemul de justiție ar fi bulversat de un nou val de pensionări ale celor care împlinesc 25 de ani vechime.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, contrazice informațiile, într-o declarație pentru Europa Liberă, și arată cu degetul spre Marius Budăi, ministrul Muncii.

„Negocierile cu Bruxelles au fost si vor rămâne în sarcina Ministerului Muncii, ca titular al reformei pensiilor. Așa cum sarcina MJ a fost să negocieze Legile Justiției ca titular de MCV. Precizez că amendamentul referitor la tranziție a fost introdus la comisie de ambele grupuri parlamentare.

Cu privire la negocierile cu CE singurul care vă poate informa este domnul ministru Budai, singurul care face corespondența pe subiect cu Comisia Europeană.”

G4 scrie că ministrul Muncii, Marius Budăi, s-ar fi opus introducerii acestui amendament, pe motiv că n-a fost convenit la Bruxelles.

Dincolo de conflictul dintre PNL și PSD legat de cui îi aparține inițiativa acestui amendament care îi scutește pe magistrați de tăierea pensiilor speciale timp de cinci ani, informațiile arată că modificarea ar fi fost impusă politic, la presiunea magistraților.

Potrivit unor evaluări, impactul acestei prevederi este minor, dat fiind că numărul magistraților care îndeplinesc în acest an condiția de vechime de 25 de ani este relativ mic în raport cu numărul total al magistraților, care nu vor beneficia de această perioadă de grație.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG