Linkuri accesibilitate

Instanța Supremă atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și cea care interzice cumulul salariu-pensie la stat


Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție consideră că legile privind pensiile speciale încalcă independență a justiției și statul de drept.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție consideră că legile privind pensiile speciale încalcă independență a justiției și statul de drept.

Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că legile privind pensiile speciale încalcă principiile constituționale de independență a justiției și statul de drept. Mai mult, judecătorii spun că legile privind pensiile speciale încalcă drepturile omului, libertățile fundamentale și principiul egalității în drepturi, consemnate în legea fundamentală. Magistrații sunt însă una dintre categoriile cele mai favorizate din legea pensiilor speciale.

Decizia ICCJ de a ataca legile la Curtea Constituțională vine la doar o zi după ce Parlamentul a votat Legea privind eliminarea pensiilor speciale și cea privind cumulul pensie-salariu.

Noua lege a pensiilor speciale instituie practic o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali. Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime. Vârsta de pensionare va ajunge la 60 ani, începând cu 2035. Mai mult, aceștia primesc o pensie de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Noua lege modifică, eșalonat, până în 2034 sau 2035, vârsta de pensionare pentru toate categoriile de beneficiari, la 65 de ani. Excepție fac magistrații.

Din categoria specialilor nu mai fac parte personalul de specialitate judiciar asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

În ceea ce privește interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat, parlamentarii au introdus excepții pentru angajații Băncii Naționale (BNR), ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații)și Academia Română. Între categoriile exceptate nu se regăsesc și magistrații.

Anunțul Înaltei Curți vine după ce și Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că nu e de acord cu forma legilor care ar avea „consecințe iremediabile asupra independenței justiției și statutului magistratului”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG