Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herțegovina


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Strasbourg. 12 martie
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Strasbourg. 12 martie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 12 martie că Executivul al Uniunii Europene va recomanda statelor membre să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia-Herțegovina. Preşedinta CE a lăudat „progresele impresionante” ale fostei republici iugoslave pe calea aderării.

„Desigur, sunt necesare mai multe progrese pentru a adera la uniunea noastră”, a declarat von der Leyen într-un discurs în Parlamentul European, potrivit agențiilor de presă Reuters și AFP.

„Dar țara arată că poate îndeplini criteriile de aderare și aspirația cetățenilor săi de a face parte din familia noastră. Acesta este motivul pentru care astăzi vom decide să recomandăm Consiliului [European] să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina”, a spus Ursula von de Leyen, scrie RFE/RL.

Președinta CE a subliniat că în prezent Bosnia este „complet aliniată” politicii externe şi de securitate a UE şi şi-a îmbunătăţit gestionarea fluxurilor de migraţie.

În februarie, Sarajevo a îndeplinit o altă condiţie stabilită de Bruxelles, adoptând o nouă lege privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Recomandarea Comisiei Europene și raport al progreselor țării vor sta la baza deciziei liderilor UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Bosnia, la summitul din 21-22 martie de la Bruxelles.

Bosnia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie 2022, iar un an mai târziu, liderii UE și-au exprimat disponibilitatea de a deschide discuțiile de aderare cu Sarajevo odată ce statul din Balcanii de Vest va îndeplini toate condițiile.

Bosnia, care a trecut printr-un război devastator în perioada 1992-95, în care au murit 100.000 de oameni, se confruntă din nou cu tensiuni etnice în creștere.

Conform acordului de pace de la Dayton care a pus capăt războiului, Bosnia este formată din două entități: o federație musulmano-croată și Republica Srpska etnică sârbă, ambele subordonate unui guvern central.

Liderul Republicii Srpska, Milorad Dodik, a amenințat în mod repetat cu secesiunea, respingând federația musulmano-croată și luând măsuri pentru a înființa unele instituții paralele.

Dodik, care se află în relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, se află sub sancțiuni americane și britanice pentru obstrucționarea acordului de la Dayton și pentru încălcarea legitimității Bosniei.

El a fost criticat pentru două legi pe care le-a semnat în iulie, care permit entității sârbe bosniace să ocolească sau să ignore deciziile luate de înaltul reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, Christian Schmidt.

Bosnia este unul dintre cele nouă state candidate actuale la UE. Celelalte opt sunt Albania, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

Bosnia - Herţegovina nu a primit invitația de a începe negocierile de aderare odată cu Republica Moldova și Ucraina, în decembrie 2023. Comisia Europeană a considerat atunci că e nevoie de o evaluare suplimentară a candidaturii țării din Balcanii de Vest.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG