Linkuri accesibilitate

Achiziție strategică. Rheinmetall preia pachetul majoritar de acțiuni la Automecanica Mediaș


Producătorul german de arme Rheinmetall a anunțat joi că a achiziționat o cotă de 72,5% de acțiuni ale producătorului român de vehicule militare Automecanica Mediaș, extinzându-și marca în Europa Centrală.

Rheinmetall intenționează, de asemenea, să-și extindă capacitatea de producție și întreținere prin adăugarea de vehicule militare în portofoliul său actual.

Pezența sa în România este de așteptat să ofere timpi de răspuns mai scurți și lanțuri de aprovizionare mai robuste pentru cei dislocați forțat în flancul estic al NATO, transmite compania germană într-un comunicat dat publicității joi.

Detaliile financiare ale tranzacției nu sunt încă cunoscute.

Rheinmetall cooperează cu Automecanica din 2022, când cei doi parteneri și-au unit forțele pentru a opera o unitate de întreținere și reparații pentru vehicule militare la Satu Mare.

„Prin această achiziție, Rheinmetall își întărește amprenta în Europa Centrală și profită de o creștere semnificativă a vânzărilor și de noi țări-clienți promițători din regiune”, spune compania.

Prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, compania va deține un pachet majoritar de acțiuni în România, companie care va funcționa sub denumirea Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acțiunilor Automecanica Mediaș vor fi rămâne la acționari privați.

„Aducerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenței Grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la consolidarea capacităților defensive ale UE și NATO în flancul estic al NATO”, a declarat directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger.

Camioane montate, remorci și alte vehicule speciale dezvoltate și produse de Automecanica vor mări și completa gama existentă de camioane militare Rheinmetall, un domeniu în care Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) este o forță pe piețele mondiale, remarcă European Defence Review.

Privind în perspectivă, șasiurile sistemelor antiaeriene aparținând armatei române urmează să fie întreținute și modernizate și aici, scris publicația.

Pe termen mediu, grupul vede un potențial anual de vânzări de la achiziția sa la aproximativ 300 de milioane de euro (323 de milioane de dolari), așteptându-se ca comenzile primite în 2024 să fie de milioane de euro.

Rheinmetall și-a extins semnificativ capacitățile de producție, pe măsură ce Germania și alte țări își intensifică cheltuielile militare și ajutoarele acordate Ucrainei după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Achiziția necesită în continuare aprobarea autorităților guvernamentale competente înainte de a intra în vigoare, a adăugat compania.

În decembrie, Rheinmetall a câștigat o comandă de 328 de milioane de euro în România pentru modernizarea sistemelor de artilerie antiaeriană Oerlikon GDF 103.

Achiziția constituie o nouă extindere a rețelei globale de producție de vehicule a Rheinmetall, care include deja fabrici din Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Țările de Jos și Germania.

Grupul are deja reprezentanțe în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.

Automecanica Mediaș este un producător de vehicule speciale, caroserii și echipamente pentru camioane și remorci pentru piața civilă și militară.

Uzina din România este gata să joace un rol cheie în menținerea pregătirii operaționale pentru vehicule de luptă construite în Occident pentru Ucraina, precum și asigurarea suportului logistic.

În prezent, acțiunile Rheinmetall se tranzacționează la 326,80 EUR (353,21 USD), în creștere cu 0,62% în Germania.

„Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim România în proiecte viitoare în domeniul vehiculelor, precum și cu alte tehnologii Rheinmetall. Includerea partenerilor locali și întărirea economiei românești sunt chestiuni de interes central pentru noi. Ne dorim să răspundem în cel mai bun mod posibil așteptărilor politicienilor și militarilor României”, spune directorul companiei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG