Linkuri accesibilitate

Companiile municipale create de Gabriela Firea, tot mai greu de desființat


Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a început procesul destructurării celor 23 de companii municipale, demers care se anunță extrem de anevoios.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a început procesul destructurării celor 23 de companii municipale, demers care se anunță extrem de anevoios.

Soarta companiilor municipale înființate de Gabriela Firea urmează să fie decisă pe parcursul a multor luni de acum încolo, desființarea lor rapidă fiind imposibilă. Renunțarea la aceste companii presupune procese costisitoare, care să constate falimentul celor 23 de societăți ale primăriei.

Primele două companii municipale propuse pentru desființare de primarul Nicușor Dan sunt Compania municipală Parcuri și Grădini (CMPG) și Compania municipală Turistică București.

În cazul primei dintre ele, Nicușor Dan a anunțat că va supune, vineri, la vot consiliului general propunerea de încetare a contractului de delegare, lucru care echivalează cu sistarea finanțării.

Înființată în primăvara anului 2017, CMPG are ca obiect de activitate întreținerea peisagistică. Acționar majoritar este municipiul București prin Consiliul local, capitalul social al companiei fiind de 21,1 milioane de lei.

Directorul, vecin cu Gabriela Firea

CMPG este condusă de un consiliu de administrație compus din șapte persoane. Director general este Cosmin Petre Anghelina. Potrivit declarației de avere din vara anului trecut, acesta a încasat în 2019 un salariu de 134.799 de lei, la care se adaugă indemnizația de membru în Consiliul de Administrație al Ciclop SA, o altă companie municipală, indemnizația fiind în valoare de 23.495 de lei.

Înainte de alegerile locale de anul trecut, actualul primar Nicușor Dan declara despre Anghelina că este vecinul familiei Pandele. Într-adevăr, potrivit declarației de avere din anul 2020, directorul CMPG deține o casă de 155 de metri pătrați în localitatea Voluntari, loc unde are domiciliu și Gabriela Firea.

Potrivit organigramei, societatea are 730 de angajați, din care 28 cu funcții de conducere. Acestora li se adaugă 128 de angajați personal TESA și 574 de posturi „personal deservire”.

Cheltuieli exagerate

Conform rapoartelor contabile ale societății, la 31 decembrie 2019, aceasta avea o cifră de afaceri de 23,2 milioane de lei, cheltuielile cu personalul fiind de 19,4 milioane de lei. În 2019, societatea a raportat datorii pe termen scurt în valoare de 3,17 milioane de lei.

Aceste companii municipale vor fi desființate și nu este bine ca oamenii să se mai lase amăgiți că vom reveni asupra acestei decizii. I-am încurajat, așa cum am spus de mai multe ori, să se înscrie la concursurile pe care ALPAB le va organiza, pentru a se angaja acolo unde vor trece aceste servicii după desființarea companiei. De altfel, pentru a nu mai exista o stare de tensiune și dezinformare, am decis ca în prima ședință a Consiliului General al Municipiului București să retragem delegarea acestor servicii ale Primăriei către companie”, a anunțat primarul general Nicușor Dan pe Facebook.

Turism fără internet

Altă societate municipală care urmează să fie desființată este Compania Municipală Turistică București. Obiectul de activitate al societății este acela de a „ pune în valoare potențialul Bucureștiului ca destinație turistică atât pe plan național cât și internațional”.

La trei ani de la înființare, societatea nu are un site functional. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, în primul semestru din 2019, Compania Municipală Turistică București SA a înregistrat pierderi de 350.000 de euro, iar în 2018, de 480.000 de euro. În februarie anul trecut, compania avea 40 de angajați. Ultimul director al companiei era Mihai Bogdan Tudose.

Nu a fost făcut un studiu transparent dacă aceste companii sunt sau nu benefice pentru cetățeni.
Roxana Wring

Roxana Wring, fost consilier general al Capitalei din partea USR și cea care a atacat în instanță deciziile de înființare a celor 23 de companii municipale susține că desființarea acestora este un proces de durată și că acestea au fost copiate, fără niciun studiu de impact, după modelul vienez.

Companiile municipale din Viena au fost constituite în anii 1970 și au fost gândite să atragă finanțare privată, erau gândite ca un parteneriat public privat. Nu au fost înființate toate dintr-o data, ci au început cu două companii și au studiat dacă funcționează modelul. Nu a fost făcut un studiu transparent dacă aceste companii sunt sau nu benefice pentru cetățeni. De la modelul vienez, la noi s-a ajuns la modelul Voluntari. A fost o metodă simplă de a sifona bani publici. Aceste companii nu au atras niciodată finanțare privată”, a declarat pentru Europa Liberă Roxana Wring.

Explicațiile lui Nicușor Dan

Contractele existente pot fi anulate doar de instanță, dacă nu există acordul părților
Primarul Nicușor Dan

Durata desființării acestor societăți a fost analizată și de primarul general Nicușor Dan. El a încercat să explice că totul depinde acum de instanțele de judecată. „Multă lume întreabă de ce, dacă o hotărâre judecătorească spune că actele de înființare ale companiilor municipale sunt ilegale, companiile nu pot fi desființate pe loc. Răspunsul este că respectivele acte (cele de înființare) au fost urmate de alte acte juridice, dintre care cele mai importante sunt hotărârile de reconfirmare a înființării companiilor și contractele încheiate de aceste companii. Întrucât hotărârile de reconfirmare au intrat în circuitul civil, ele nu pot fi anulate decât de instanță (chiar dacă Consiliul General al Municipiului București ar vrea, nu ar putea revoca aceste hotărâri). De asemenea, și contractele existente pot fi anulate doar de instanță, dacă nu există acordul părților”, a explicat Dan pe Facebook.

Roxana Wring a fost semnatarul acțiunii de atacare în instanță a deciziilor de înființare a celor 23 de companii municipale.
Roxana Wring a fost semnatarul acțiunii de atacare în instanță a deciziilor de înființare a celor 23 de companii municipale.

Același lucru îl susține și Wring, care arată că se impune o reformă legislativă privind administrația publică, actualele norme fiind depășite. „Toate aceste companii au sedii, plătesc chirii, banii fiind împrumuturi din bugetul public. Au cheltuit sume fabuloase pe tot felul de echipamente. Companiile au fost un dezastru și au angajat mii de oameni. Acum urmează pașii firești în instanță pentru a lichida o firmă, procedură care este foarte lungă. Trebuie făcută o reformă a administrației publice, schimbată legea în acest sens. Toată structura administrativă a României este depășită. În prezent se votează exclusiv politic, lucru care o să coste bugetele locale ani de zile. În orașele inteligente nu se întâmplă asta, nu dictează majoritatea. Acolo fiecare locuitor contează”, ne-a mai declarat Roxana Wring.

Cheltuielile cu cele 23 de companii municipale înființate de Gabriela Firea se ridicau la 2,8 miliarde de lei la nivelul anului 2020, numărul total al angajaților fiind de aproximativ 10.000.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG