Linkuri accesibilitate

Comuna Băilești a pierdut procesul prin care a cerut anularea carantinării


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Autoritățile din comuna Băilești, județul Argeș, care au cerut în instanță anularea Ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurii de carantinare zonală au pierdut procesul. Acțiunea a fost respinsă ca neîntemeiată, iar comuna rămâne în continuare în carantină.

Prin respingerea cererii s-a constatat faptul că Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659265 din 01.08.2020 privind instituirea carantinei zonale în comuna Băilești, județul Argeș a fost emisă în mod temeinic și legal.

În comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență se spune că ”dorim să subliniem importanța măsurii de instituirie a carantinei zonale în anumite regiuni, în vederea protejării comunităților împotriva infectării și limitării răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.”

DSU mai atrage atenția că măsura de carantinare zonală se instituie la propunerea Direcției de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Autorităţile au anunțat la începutul lunii august că atât în Băileşti, cât şi în Dârmăneşti, mai mult de 3% din localnici sunt infectați.

Carantina a fost ridicată în localitatea Gornet

Lucrurile au stat diferit în cazul localității prahovene Gornet. Magistrații Curții de Apel București au decis să admită acțiunea autorităților și să anuleze ordinul de carantinare a localității. Pe de altă parte, autoritățile locale nu vor primi despăgubirile de 500.000 pe care le-au cerut.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, pe 22 iulie, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de coronavirus. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens.

XS
SM
MD
LG