Linkuri accesibilitate

Războiul concediilor medicale de la 1 august | Mesajul șefului CNAS pentru medicii de familie care pot să fie amendați


Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, spune că nimeni nu dorește un formular în plus, dar monitorizarea riguroasă a pacienților are nevoie de un parcurs care să se regăsească în acte.
Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, spune că nimeni nu dorește un formular în plus, dar monitorizarea riguroasă a pacienților are nevoie de un parcurs care să se regăsească în acte.

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, spune pentru Europa Liberă că modificarea regulilor pentru concediile medicale nu are ca scop principal reducerea cheltuielilor cu acestea, așa cum spun medicii de familie, ci ca pacienții să primească atenția medicală și fondurile să fie folosite judicios.

Medicii de familie semnalează că modificarea, de la 1 august, a regulilor de acordare a concediilor medicale are efecte birocratice, prin introducerea unui nou formular, nu rezolvă o serie de probleme din sistem și nu ține cont de creșterea calității îngrijirilor medicale.

În replică, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a spus, pentru Europa Liberă, că deși unele aspecte punctuale ale modificărilor sunt discutate și pot și modificate, nu se va schimba și „spiritul” noilor reguli: o utilizare judicioasă a fondurilor și acordarea atenției cuvenite celor care au nevoie de concediu medical.

Potrivit modificărilor care intră în vigoare duminică, medicii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 lei dacă nu întocmesc un „plan de urmărire” a pacientului aflat în concediu medical.

Răspunsurile CNAS la nemulțumirile medicilor de familie, pe scurt:

Scopul măsurilor:

  • Medici de familie: să descurajeze eliberarea de concedii medicale;
  • Adrian Gheorghe: să se asigure că evoluția pacientului este urmărită de medic;

Efectele măsurilor:

  • Medici de familie: cresc gradul de birocratizare a activității medicilor de familie;
  • Adrian Gheorghe: se introduce un nou formular, da, „dar cei care ar fi tentați să privească cu lejeritate solicitarea sau acordarea unui concediu medical poate se vor gândi de două ori. În ansamblu, poate gradul de birocratizare va fi chiar mai mic";
  • Medici de familie - cresc numărul de consultații la cabinet și la domiciliul pacientului;
  • Adrian Gheorghe – depinde de circumstanțe, e greu de apreciat;

Conținutul măsurilor:

  • Medici de familie - nu țin cont de siguranța pacienților și îngrijirea acestora;
  • Adrian Gheorghe – Dimpotrivă. "Faptul că pacientul este urmărit și are contact cu medicul, siguranța nu poate decât să crească";
  • Medici de familie - nu au ca scop creșterea calității actului medical;
  • Adrian Gheorghe – Dimpotrivă. „​În ce măsură eliberarea unui concediu medical fără nicio urmărire conduce la un act medical de calitate?";

„Planul de urmărire”

Adrian Gheorghe spune că CNAS poartă discuții cu medicii și e posibil ca unele părți ale reglementărilor să fie ajustate, fără a afecta scopul modificărilor care intră în vigoare de la 1 august. Acesta nu ar fi reducerea cu orice preț a cheltuielilor, ci „utilizare judicioasă a acestor fonduri și când spun asta nu mă refer doar la a ține cheltuielile sub control, ci și la a ne asigura că cei care intră în concediu medical primesc atenția medicală de care au nevoie”, spune Adrian Gheorghe.

Trebuie să existe o urmă a interacțiunii dintre medic și pacient.

Prin impunerea unui „plan de urmărire” a pacientului, autoritățile s-ar asigura că cei care intră în concediu medical sunt văzuți și ulterior de un medic și depășesc cu adevărat problema pentru care au avut nevoie de zile libere. În opinia medicilor de familie, această reglementare nu face decât să adauge un formular la documentele pe care trebuie să le completeze deja și este inutilă în condițiile în care dublează doar recomandările din fișa de consultație a pacientului.

Adrian Gheorghe admite că acest formular poate fi îmbunătățit și spune că este avută în vedere o formă mai succintă, dar nu eliminarea lui.

„Nu interesează pe nimeni să avem un formular în plus, care să consume efort și să nu aibă un beneficiu tangibil pentru nimeni, însă, sub o formă sau alta, considerăm că trebuie să existe o urmă a acestei interacțiuni dintre medic și pacient pentru că altfel va exista puțin interes, puțini determinanți ca acest plan de urmărire chiar să se întâmple. El trebuie să existe, scriptic, într-o formă”, insistă președintele CNAS.

Soluția de viitor va fi digitalizarea documentelor de acordare a concediului medical iar potrivit lui Adrian Gheorghe, CNAS are în pregătire un proiect cu fonduri europene, care va include și cabinetele medicilor de familie.

Propunerea pentru „formularul de urmărire" a evoluției pacientului.
Propunerea pentru „formularul de urmărire" a evoluției pacientului.

Deocamdată însă, aceasta este o perspectivă de viitor, la fel ca soluția teleconsultației, invocată de medici de familie ca soluție pentru a nu spori nevoia consultațiilor în persoană. În acest caz, potrivit CNAS, deși s-a dovedit extrem de utilă în pandemie, varianta consultațiilor online este, la rândul ei, încă în analiză. Acesta e viitorul, spune președintele CNAS, dar întâi trebuie stabilit cum și ce a funcționat sau nu, pentru ce diagnostice și cum a răspuns nevoilor medicale.

Act medical sau administrativ?

O altă problemă semnalată de medici este că sunt nevoiți să verifice numărul zilelor de concediu ale pacientului în condițiile în care decontarea ține de relația angajat-angajator-CNAS. O activitate departe de scopul medical, de tratare a pacientului. Potrivit lui Adrian Gheorghe, „ne gândim la a nu-i pune pe medici în situații dificile față de pacienții lor, însă reglementarea trebuie cunoscută, înțeleasă și aplicată de toți actorii dintr-un sistem de sănătate”.

Adrian Gheorghe spune că sunt avute în vedere unele ajutări ale regulilor de acordare a concediilor medicale, dar nu esența modificărilor.
Adrian Gheorghe spune că sunt avute în vedere unele ajutări ale regulilor de acordare a concediilor medicale, dar nu esența modificărilor.

Cât despre cele trei zile pentru care se poate acorda concediul medical inițial, despre care medicii semnalează că nu are vreo bază științifică, Adrian Gheorghe spună că este unul dintre elementele analizate în prezent. „Principiul este că faza inițială necesită cea mai multă atenție din partea medicului pentru a aprecia dacă evoluția necesită sau nu măsuri suplimentare. Dar, măsura în care trei sau alt număr de zile este oportun poate fi supusă discuției.”

Din cele trei zile inițiale, mai semnalează medicii de familie, una se poate pierde dacă pacientul se simte rău în partea a doua a zilei, după serviciu. Concediul nu se poate acorda de a două zi, adică în prima zi când pacientul nu poate merge la serviciu. A găsi o soluție ar fi ideal, spune președintele CNSAS, dar este dificilă existența unei norme pentru cei care vin seara și a alteia pentru cei care vin dimineața. În acest caz, se aplică norma care pare că acoperă majoritatea situațiilor, chiar dacă nu reușește să răspundă unor situații particulare.

Modificările normelor de aplicare a concediilor medicale intră în vigoare din 1 august. Aceasta prevede noi obligații și amenzi pentru medici și sancțiuni pentru pacienții cu mai mulți angajatori, dacă își continuă activitatea la unul dintre aceștia.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG