Linkuri accesibilitate

Experiment | Am Covid, în cât timp răspunde DSP? Cazul românului care a sunat în van de 800 de ori


LOOP oameni la munca DSP Bucuresti

Mulți români confirmați cu Covid se plâng că nu reușesc în această perioadă să contacteze direcțiile de sănătate publică. Autoritățile sunt copleșite de numărul mare de cazuri și spun că nu au suficienți angajați care să răspundă la telefon.

După ce a fost diagnosticat cu Covid-19, Andrei Pinte, managerul de vânzări al unei companii IT din Cluj, a vrut să afle de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului ce trebuie să facă mai departe.

A sunat de mai multe ori la numărul de pe internet al instituției, însă nu i-a răspuns nimeni. „Mi-am pus un contor pe auto redial-ul telefonului și am ajuns să apelez DSP Cluj de peste 850 de ori, era mereu ocupat”, a spus el pentru Europa Liberă.

Cazul tânărului de Cluj poate fi multiplicat la nivel național. Call-center-urile DSP-urilor din toate județele sunt subdimensionate și nu fac față volumului mare de apeluri, ceea ce îngreunează - uneori chiar împiedică - accesul la informații al persoanelor diagnosticate cu Covid.

Europa Liberă a testat cât de greu este să intri în contact în aceste zile cu un operator al DSP. În unele județe, timpul de așteptare a fost de aproape o oră, în altele apelul s-a întrerupt brusc, în timp ce în altele am fost îndrumați de robotul telefonic să revenim. Nu avea să mai răspundă, mai apoi, nimeni.

Răspuns după 45 de minute

La Cluj, reporterul a așteptat 45 de minute până să răspundă cineva: „Să știți că suntem o sală plină cu operatori, dar sunt pur și simplu sunt foarte multe cazuri, suntem puțin suprasolicitați”, ne-a transmis vocea de la celălalt capăt al firului.

După confirmarea oficială a testului pozitiv și mini-recensământul contacților pe cont propriu, am fost îndemnați să revenim cu telefon la DSP.

Este calea pe care au mers și mulți clujeni care au semnalat dificultatea contactării DSP-ului județean pe rețelele sociale. Județul Cluj are cea mai ridicată incidență a cazurilor de Covid la 14 zile, aproape 30 la mia de locuitori, cu o medie de 1.500-2.000 de cazuri pe zi în timpul săptămânii. De altfel, școlile au fost la un pas de a trece în regim online, din cauza atingerii gradului de ocupare a paturilor din spitale de 75%.

„DSP-ul, în continuare, este imposibil de contactat prin telefon. Aseară le-am scris încă un email la toate adresele lor cu cererea de a îmi elibera decizia pe baza căreia medicul de familie îmi poate da concediul medical. Deocamdată fără răspuns din partea lor”, ne-a declarat Szilvia D.

Ea și-a încheiat de duminică perioada de izolare, după confirmarea testului pozitiv de către ambulanță, dar nimeni din DSP nu o sunase pentru raportul epidemiologic.

Îngrijorarea îi este împărtășită de o altă clujeancă. „Toți operatorii sunt ocupați vă rugam reveniți.... Mereu când am sunat așa a fost. Mi se pare un precedent cam periculos. Sunt mulți care nu respectă vreo carantinare/ izolare dacă nu primesc vreo hartie de la DSP...și ne miram de numărul de cazuri zilnice. Noi am fost printre cei putini care s-au izolat de bună voie din responsabilitate și respect față de alții...dar oare câți fac asta?”, ne-a declarat femeia, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.

Ea spune că, la aproape trei săptămâni, de la confirmarea cu Covid a copilului, nu are nicio decizie transmisă de DSP, ci doar un SMS prin care e rugată să stea în izolare. A reușit să contacteze DSP-ul doar în 21 ianuarie, iar atunci operatoarea i-a transmis că erau în procesare cereri de carantinare și izolare din urmă cu o săptămână. I s-a spus că va fi sunată. Au trecut trei săptămâni și nu a contactat-o nimeni.

Nu m-a întrebat nimeni despre persoanele de contact

Dificultățile de apelare a DSP-urilor au fost semnalate și în alte orașe, în special în cele cu o incidență mare a cazurilor. În București au fost peste 6.000 de noi cazuri în 24 de ore, la cea mai recentă raportare, iar municipiul a ajuns la o incidență de peste 34 la mia de locuitori.

Ioana T. ne-a declarat că a stat o jumătate de oră în telefon, apelând încontinuu DSP-ul - pentru că „îți răspunde un robot că sunt operatorii ocupați și se întrerupe convorbirea”. Când i s-a răspuns, în cele din urmă, a solicitat ambulanța pentru testarea copiilor, care vor rămâne în carantină săptămâna aceasta.

Ea își manifestase inițial iritarea într-o postare pe Facebook: „Sâmbătă am fost confirmată pozitiv, am primit un SMS de la DSP prin care mă informau despre perioada de carantină. Nu m-a sunat nimeni să mă întrebe despre contacți, nici nu m-a verificat cineva dacă stau izolată” a scris aceasta.

La postarea Ioanei au reacționat și alte persoane din București, dar și din alte orașe, spre exemplu Galați, care au transmis că au fost contactați de DSP după ce le-a expirat carantina / izolarea.

„Oamenii au 30 de zile pentru depunerea concediului”

Numărul foarte mare de cazuri înregistrate zilnic explică și dificultățile de gestionare a anchetelor epidemiologice, spun reprezentanții DSP-urilor din București și din Cluj.

La call-centerul DSP Cluj răspund 18 operatori, inclusiv voluntari, de luni până vineri, între orele 08-16. Permanența în restul intervalului de timp este asigurată doar de o singură persoană.

Telefoanele sună în continuu la call center-ul DSP Cluj, Peste 13.000 de oameni așteaptă să fie apelați ori să intre în legătură cu operatorii, potrivit estimărilor.
Telefoanele sună în continuu la call center-ul DSP Cluj, Peste 13.000 de oameni așteaptă să fie apelați ori să intre în legătură cu operatorii, potrivit estimărilor.

„Convorbirea telefonică este doar un pas, datele acelea trebuie introduse și în calculator, făcute verificări (statusul vaccinal, spre exemplu, n.red.). Operatorii răspund încontinuu la telefon, iar cel care asigură permanența a avut apel și la 1 noaptea; într-o singură tură a completat aproape 100 de fișe”, a spus șeful DSP Cluj, medicul Mihai Moisescu.

El a subliniat că atât persoanele confirmate, cât și contacții, trebuie să știe că au la dispoziție 30 de zile pentru a primi și depune la angajator concediul medical, termen pe care instituția nu l-a depășit până acum cu transmiterea documentelor necesare către medicul de familie.

În cazul celor confirmați, procedura e mult mai rapidă, fiind automatizată pe baza aplicației Corona Forms - platforma transmite confirmarea testului, după care se emite, tot automatizat și fișa de izolare, spre medicul de familie. Suficient cât acesta să acorde concediul medical.

DSP-ul intervine însă în proces, pentru a aloca și cazurile de pacienți confirmați, a mai arătat Mihai Moisescu. În privința contacților, e nevoie de o decizie a DSP, care se transmite medicului de familie. Aici apare decalajul cel mai mare.

Volumul de muncă, raportat la personal, este uriaș, a arătat și prefectul Tasnadi Szillard, potrivit căruia în așteptare sunt între 13.000- 15.000 de persoane, care trebuie sunate sau care încearcă ele să contacteze DSP-ul.

Aproape 30.000 de apeluri pe zi

În capitală, numărul operatorilor care efectuează anchetele epidemiologice, telefonic, este unul ridicat. Aproximativ 400 de rezidenți lucrează, în două schimburi, în acest sens, de luni până duminică, între orele 8.00-20.00. Ritmul nu are cum să fie mai alert, la volumul mare de cazuri, explică șefa DSP București, Oana Nicolescu.

„La un număr între 6.000 și 9.000 de pozitivi pe zi, nici dacă am fi o multinațională nu am reuși să facem în timp real anchetele epidemiologice. O astfel de anchetă durează undeva la 20 de minute. Dacă e să luăm în calcul 7.000 de pozitivi și minim doi contacți, nu mai mult, ar însemna peste 20.000 de persoane. Credeți că vreo instituție poate să gestioneze asta?” a întrebat, retoric, medicul.

Ea a arătat că structura dispune și de un call-center, cu aproximativ 200 de persoane, care a preluat de la Serviciul 112 solicitările de deplasare a ambulanței pentru testarea la domiciliu.

Medicul a mai spus că, de altfel, numărul contacților declarați de către persoanele confirmate a crescut față de valurile Covid precedente. Ea a admis că digitalizarea ar fi ușurat mult munca și ar fi redus stresul oamenilor.

În prezent, procedura e următoarea: DSP contactează persoanele confirmate, care oferă lista contacților, iar deciziile de carantinare în cazul acestora sunt trimise direct medicului curant sau medicului de familie, „în vederea eliberării certificatelor de concediu medical pt persoanele care le a fost instituita măsura”.

„În caz de izolare sau carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, nu mai târziu de 30 zile calendaristice de la data ultimei zile de izolare/ carantinare”, a subliniat șeful DSP București.

„Alții fac roboți humanoizi și noi tot anchete din pix”

În periplul telefonic via DSP-uri, apelul către DSP Arad a fost o excepție. Am intrat în legătură cu operatoarea în mai puțin de 2 minute. Am „devenit” contact direct - al unei persoane care urma să își confirme la un laborator sau la ambulanță testul făcut acasă - întrucât am sesizat că acesta e de fapt punctul vulnerabil.

„Dumneavoastră nu trebuie să faceți absolut nimic. Dacă persoana e confirmată, va fi sunată, oferă lista contacților. Aceștia stau cinci zile de carantină, noi emitem decizia care se comunică medicului de familie, direct, pe baza ei primiți concediu medical”, ne-a relatat succint operatoarea.

Șeful DSP Arad, Horea Timiș, spune că „doar din noroc” ni s-a răspuns atât de repede la telefon și că operatorii sunt la fel de copleșiți de apeluri precum cei din restul țării.

Evidența cazurilor pozitive este la zi, însă nu și cea contacților a spus el. Crede că lucrurile ar sta mai bine cu aportul tehnologiei:

„Aducem oameni peste oameni, rezidenți, în București, Timișoara, avem zeci de medici angajați, dar cu banii cheltuiți s-ar fi putut contracta o companie de IT care să ne facă un soft, să automatizeze și această parte, după modelul Corona Forms. Suntem în 2022, compania lui Elon Musk face roboți humanoizi și noi facem anchete cu pixul”, a spus el.

Aproape 300 de pozitivi monitorizați de un singur medic

Situația delicată în care se află contacții celor confirmați cu Covid-19 a fost confirmată și de medicii de familie cu care am luat legătura.

Emiliana Costiug, președinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj, spune că de la începutul anului a ajuns la aproape 300 de teste pozitive efectuate în rândul pacienților. Telefonul și mail-ul sună aproape încontinuu, spune medicul. În aceste condiții și numărul contacților a crescut proporțional:

„Noi suntem informați din Corona Forms că avem pacientul pozitiv cutare, după care la câteva zile primim din aceeași platformă și fișa de izolare, care înlocuiește decizia de izolare. Problema este la contacți, pentru că ei trebuie să rămână în carantină 5 zile. Aici intervine responsabilitatea celui infectat să își anunțe contacții să stea în carantină și de cel care e contact să respecte acest lucru, pentru a nu-i infecta și pe alții”, a spus ea.

Medicul admite problema administrativă de care se izbesc cei care sunt contacți și speră doar că ușurarea obținerii de către aceștia a deciziilor pe baza cărora să obțină concediul medical nu va pica în sarcina mediilor de familie.

„Angajatorii să nu pună presiune”

Anchetele epidemiologice au întârzieri dramatice și pentru că perioada de izolare și de carantinare s-au scurtat considerabil, a subliniat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București.

Ea spune că oamenii sunt pur și simplu disperați că nu primesc imediat documentele de concediu medical, dar asta și pe fondul presiunii puse de unii angajatori:

„E un soi de hărțuire din partea angajatorilor, de parcă nici nu contează atât de mult ca omul să fie bine, că a revenit la serviciu, cât faptul că trebuie să ducă actele de concediu. Trebuie înțeles că de la ieșirea din carantină sau din izolare, orice pacient are la dispoziție 30 de zile ca să obțină concediul medical de la medicul lui, pe baza unei decizii care ori o dă DSP-ul, în cazul carantinei, ori vine automat, în cazul izolării”.

Sandra Alexiu spune că presiunea e atât de mare încât pacienții pozitivi „nu ne întreabă ce să ia, ce medicament, ci în primul rând cum e cu concediul”.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG