Linkuri accesibilitate

Tratarea Covid la domiciliu. Îngrijorările medicilor de familie


În România, numărul medicilor de familie a scăzut simțitor în ultimii 22 de ani. Potrivit datelor din 2021, aproximativ 11.600 de medici de familie lucrau în țară. Alte câteva mii au emigrat în ultimele două decenii, atrași de condițiile mai bune de lucru din străinătate.
În România, numărul medicilor de familie a scăzut simțitor în ultimii 22 de ani. Potrivit datelor din 2021, aproximativ 11.600 de medici de familie lucrau în țară. Alte câteva mii au emigrat în ultimele două decenii, atrași de condițiile mai bune de lucru din străinătate.

România înregistrează în ultimele zile o creștere semnificativă a numărului de cazuri de Covid, cu peste 19.000 de noi cazuri anunțate joi. Potrivit specialiștilor, în contextul specificului tulpinii Omicron, medicii de familie joacă acum un rol vital în limitarea efectelor valului V al pandemiei.

În luna octombrie a anului 2021, România număra peste 11.600 de medici de familie activi în domeniu. O mare parte dintre aceștia lucrează în mediul urban, unde sunt deschise 6.500 de cabinete, față de doar 4.400 câte sunt în mediul rural.

Odată cu creșterea semnificativă a numărului de cazuri, rolul lor în gestionarea pandemiei devine tot mai important – de la implicarea în campania de vaccinare până la monitorizarea și îngrijirea la domiciliu cu ajutorul telemedicinei a pacienților depistați cu Covid.

„Valul cinci va fi în special și valul medicilor de familie, fiindcă vom avea un număr foarte mare de cazuri datorită contagiozității foarte mari și toți oamenii, toți cetățenii vor suna la medicii de familie sau la 112”, spune pentru Europa Liberă directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiș.

În cele mai multe cazuri, medicii de familie pot interveni din timp pentru a ajuta persoanele infectate să combată formele ușoare sau medii ale bolii, prevenind astfel internarea lor în spital.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis miercuri că aproximativ 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu casele județene de asigurări de sănătate și au început testarea pacienților de Covid. Alături de aceștia, aproximativ 230 de centre de evaluare și testare Covid vor fi deschise, la care vor ajunge pacienții cu simptome ușoare sau medii, eliberând astfel Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

„Cred că această abordare legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei. Fiindcă un caz diagnosticat și izolat automat nu va mai transmite boala și cred că asta e un mare câștig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiile tardive ale bolii care, ați văzut, a dus la o mortalitate foarte mare”, a declarat Rafila în timpul ședinței de miercuri de la Guvern.

Rafila a transmis, de asemenea, că se află în faza de semnare a primului contract cu MSD, o companie farmaceutică americană, pentru achiziționarea de Molnupiravir, un antiviral Covid ce va fi disponibil la nivelul spitalelor și centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților din România. Potrivit ministrului, tratamentul va fi oferit în mod gratuit.

Europa Liberă a discutat cu doi medici de familie din zona rurală, dar și cu directorul la DSP Arad pentru a înțelege cum pot medicii de familie și centrele de evaluare și testare preveni o supraaglomerare a spitalelor – fapt ce s-a întâmplat în timpul valului patru din toamnă.

Noul val, motiv de îngrijorare în rândul medicilor de familie

Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna Sadova, județul Dolj. El spune că valul Omicron prin care trece România acum nu s-a soldat cu vreun deces în rândul pacienților lui.

În schimb, medicul precizează că are în jur de patru pacienți care au primit tratament cu Favipiravir la domiciliu.

„Vom vedea mai departe ce vom face, suntem încă la începutul valului cinci și e prematur să discutăm de posibilele consecințe ale noii variantei Omicron”, a declarat Dumitra pentru Europa Liberă.

Gindrovel Dumitra, medic de familie din comuna Sadova, județul Dolj, spune că este greu să îi convingă pe unii pacienți despre eficiența vaccinurilor. Potrivit acestuia, principalele persoane care suferă de pe urma dezinformării sunt cele cu vârste de peste 65 de ani.
Gindrovel Dumitra, medic de familie din comuna Sadova, județul Dolj, spune că este greu să îi convingă pe unii pacienți despre eficiența vaccinurilor. Potrivit acestuia, principalele persoane care suferă de pe urma dezinformării sunt cele cu vârste de peste 65 de ani.

Pentru Dumitra, unul din cele mai dificile aspecte ale meseriei de medic de familie este convingerea pacienților din mediul rural să se vaccineze. Acest lucru nu numai că ar preveni o mare parte din infectările cu forme severe de Covid, dar ar reduce totodată și numărul de internări în spitale.

Medicul spune că, în realitate, oamenii sunt ambivalenți față de sănătatea lor: le e teamă pentru aceasta, dar percep în mod eronat vaccinul ca fiind „răul cel mare”.

„Aici trebuie să avem o capacitate de persuasiune destul de importantă și vă rog să mă credeți că o discuție cu pacienții este foarte provocatoare pe acest subiect. Trebuie identificată temerea”, a continuat Dumitra.

Acesta este și motivul pentru care medicii de familie nu pot preveni în totalitate creșterea numărului de internări din spitale. Horea Timiș este de părere că educația oamenilor despre caracteristicile bolii joacă un rol important în a-i determina pe aceștia să evite contactul cu alte persoane și, astfel, să reducă riscul transmiterii virusului.

„Dacă există o familie responsabilă care știe cum să se izoleze, cum să se trateze acasă, ce alimentație să aibă, cum să se protejeze față de ceilalți contacți, presiunea nu ar mai fi atât de mare pe sistem”, a afirmat directorul DSP Alba.

Cabinetele medicilor de familie dispun de tehnologii limitate în a-i putea evalua pe pacienți pentru viitoarele rețete antivirale împotriva Covid. În acest sens, noile centre ambulatorii de evaluare și testare vor fi pregătite să preia cazurile simptomatice ușoare sau medii.
Cabinetele medicilor de familie dispun de tehnologii limitate în a-i putea evalua pe pacienți pentru viitoarele rețete antivirale împotriva Covid. În acest sens, noile centre ambulatorii de evaluare și testare vor fi pregătite să preia cazurile simptomatice ușoare sau medii.

Ce cred medicii de familie despre evoluția pandemiei

Un nou sentiment ia naștere în rândul comunității internaționale, și anume acela că varianta Omicron ar urma să pună capăt pandemiei de Covid, iar felul în care virusul va fi combătut pe viitor va fi precum în cazul unei răceli sau gripe.

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, este de părere că nu e momentul oportun pentru astfel de concluzii.

„Într-adevăr, marea majoritate a infectărilor va fi probabil gestionată de la domiciliu. Nu înseamnă, însă, că simptomatologia e mai ușoară. Nu putem neglija acest lucru, pentru că nu putem să spunem că boala dată de Omicron e mai ușoară sau că ne transformăm în endemie”, a precizat aceasta.

Alexiu este de părere că, din punct de vedere profesional, medicul de familie e perfect capabil să gestioneze prescripțiile pacienților bolnavi de Covid.

Cu toate acestea, medicii de familie nu pot să le prescrie pacienților tratamentul cu antivirale decât dacă aceștia sunt evaluați clinic sau paraclinic – adică după ce sunt consultați, li se face o radiografie, un CT pulmonar și o analiză de laborator. Tehnologii de care medicii de familie nu dispun.

„Pentru medicina de familie, discutăm strict de o evaluare prin telemedicină a criteriilor clinice. Practic, pacientul îți povestește cum se simte, ce simptome are, tu îi faci o anamneză, adică un interviu în care afli cum se manifestă aceste simptome, iar lucrurile trebuie corelate cu alte boli pe care le are acest pacient în istoricul lui, pe care tu îl știi fiindcă e pacientul tău de pe listă. Și atunci e vorba doar de o evaluare clinică la distanță. În momentul în care se va reglementa acest lucru, atunci vom putea și noi prescrie antivirale pacienților care se încadrează în categoriile respective”, a adăugat aceasta.

Medicul din Ilfov spune că în comunitatea în care lucrează nu s-a ajuns încă la vârful pandemic.

„Numărul de cazuri e în creștere, e drept că valul patru a trecut destul de urât prin comunitate, a lăsat multe victime și persoane afectate. Și, fiind destul de recent, e posibil să nu se mai reinfecteze atât de repede. Dar suntem abia la început și nu știm ce se va întâmpla”, a spus Sandra Alexiu pentru Europa Liberă.

De asemenea, Alexiu susține că numărul tot mai mic al medicilor de familie ridică temeri cu privire la faptul că, în curând, vor fi tot mai puțini care să poată prelua cazurile de Covid. Acest lucru va deveni mai evident în special pe termen lung, când virusul SARS-CoV-2 se va răspândi cel mult endemic.

„România încă mai are medici de familie destul de bine împrăștiați în teritoriu. Procentul este cam jumătate urban, jumătate rural. Însă numărul lor a scăzut considerabil și foarte curând ne vom confrunta cu o criză.”

Aproape jumătate din numărul medicilor de familie se apropie de vârsta de pensionare, în timp ce un sfert din aceștia lucrează deja peste vârsta de pensionare și pot părăsi oricând sistemul.

„Jumătate din medicii de familie de acum din România sunt decreței, sunt oamenii care s-au născut în 1967-1968 și care se apropie destul de repede de vârsta de pensionare. Un sfert din medicii de familie de la ora actuală în România sunt oameni care lucrează peste vârsta de pensionare și care oricând pot pleca din sistem fie că așa își doresc, fie că legea concesiunii nu le permite să mai rămână decât pe anumite tipuri de cabinete”, a explicat Alexiu.

„Și mai rău decât atât este că nici nu există semne de întinerire”, a concluzionat medicul de familie. Potrivit acesteia, meseria de medic de familie este aleasă tot mai rar de medicii rezidenți ca domeniu de specializare.

Se estimează că un număr tot mai mare de pacienți cu Covid vor apela în perioada următoare la ajutorul specialiștilor din sănătate.

În opinia directorului DSP Arad, Horea Timiș, implicarea medicilor de familie în tratarea pacienților Covid reprezintă un ajutor important pentru evitarea aglomerării serviciilor de urgență.

În același scop, DSP Arad a deschis un call-center cu cinci numere de telefon. Timiș susține că rolul call-centerului este tocmai de a sprijini medicii de familie și, astfel, și pe de operatorii numărului unic de urgență, 112.

„Noi am mai făcut un pas: am inclus toate cele 19 centre de permanență de la nivelul județului Arad în programul de testare. Astfel, un pacient se poate testa rapid la acestea sau la cabinetul medicului, în așa fel încât să lăsăm pe 112 testarea PCR”, a declarat Horia Timiș pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG