Linkuri accesibilitate

Concerte de acasă: cum încearcă industria muzicală să supraviețuiască în pandemie


Cluj/Romania - Untold, 2019

Anul de pandemie a adus în Marea Britanie diverse restricții, precum limitarea numărului oamenilor care se pot întâlni afară, interdicția deplasării noaptea, chiar și lockdown. Deși toate industriile au fost afectate de aceste restricții, niciuna nu se compară cu evenimentele de muzică live.

Cluburile britanice au rămas închise un an, festivalurile și alte evenimente live au fost și ele anulate, iar reîntoarcerea la concerte pare un vis îndepărtat. Evenimentele live au rămas suspendate din martie 2020, în ciuda faptului că restricțiile au închis și deschis alte afaceri.

Am intervievat oameni care profesează în industria muzicală pentru a înțelege modul în care s-au adaptat la noile restricții. Cum au reușit oamenii care își câștigă traiul din evenimentele live să supraviețuiască pandemiei?

Nick Stewart este patronul Sneaky Pete’s, unul dintre cele mai populare localuri cu muzică live din Scoția. El este, de asemenea, coordonatorul național al Music Venue Trust, o organizație caritabilă care susține și îmbunătățește localurile mici.

La începutul lockdown-ului din martie 2020, „am avut două opțiuni,” spune Nick.

Puteam organiza transmisiuni live de la oameni acasă, sau din local, atâta timp cât puteam să asigurăm măsurile de siguranță.”

Stewart a organizat două transmisiuni live: una în colaborare cu United We Stream, o organizație germană care a devenit o platformă internațională pentru transmisiuni online, și alta în colaborare cu Amazon Music, în care un concert Lewis Capaldi a fost transmis prin Twitch.

Pe lângă evenimentele online transmise din locația lor sau din casele artiștilor, Sneaky Pete’s a fost transformat într-un bar din iulie până în octombrie, când restricțiile din Scoția au fost mai relaxate.

Ni s-a permis să vindem băutură, așa că asta am făcut. Clienții n-aveau voie să intre în clădire decât dacă vindeam și mâncare, de exemplu pizza.”

Așadar, Sneaky Pete’s a colaborat cu o pizzerie din zonă, reușind să deschidă localul cu această ofertă și respectând criteriile de siguranță.

Dificultăți s-au ivit în continuare. „S-a interzis, în premieră în lume, muzica de fond. Apoi s-a restricționat programul până la ora 22:00, și programul nostru de la 18:00 la 22:00 nu era suficient, așa că am început să deschidem mai devreme. Dar n-am putut atrage destui clienți ca să justificăm financiar noul program.”

Interdicția muzicii de fond în baruri, restaurante și hoteluri a fost impusă de guvernul din Scoția pe 14 august. Nick, împreună cu alți reprezentanți HoReCa, s-au adresat guvernului pentru a scăpa de această măsură. Fără muzică de fundal, oamenii ar fi fost tentați ori să se apropie unii de ceilalți ca să aibă o conversație privată, ori să vorbească mai tare peste zgomotul altor conversații. Ambele situații cresc posibilitatea transmiterii virusului.

Și alte afaceri din industrie au fost nevoite să se adapteze. Carol Main este directorul Live Music Now Scoția. Live Music Now oferă oportunitatea de a accesa muzica live pentru persoanele care au posibilitate redusă de a avea parte de astfel de evenimente – copii în situații dificile, persoane cu nevoie speciale, oameni în vârstă.

Adaptarea la noua realitate a fost dificilă pentru Live Music Now. În martie, când s-a impus primul lockdown în Scoția, organizația a lansat o serie de concerte pre-înregistrate ca parte din seria „Acasă împreună” („Together at Home”).

Am vrut să oferim în continuare oportunități plătite artiștilor la început de carieră, mai ales în acele momente când calendarele lor se goliseră de angajamente și să rămânem conectați cu persoanele vulnerabile din publicul nostru, mai ales bătrânii din aziluri și cei izolați social.

Fără posibilitatea de a organiza evenimente în persoană, capacitatea acestei platforme online de a ajunge la persoanele vulnerabile a fost vitală. Azilurile din Marea Britanie au fost închise vizitatorilor de un an, făcând ca bătrânii, deja singuratici, să fie și mai izolați.

Potrivit lui Carol Main, evenimentele online au fost privite bine.

Un domn m-a sunat să-mi mulțumească pentru link și să-mi spună cât de mult a însemnat pentru el accesul la evenimentul nostru online. Îi este foarte greu să fie singur, dar a fost mult mai fericit după eveniment. Mi-a spus că în momentele în care se simte singur sau anxios, accesează link-ul. O altă clientă, care și ea locuiește singură, mi-a spus că își face câteodată o ceașcă de ceai, accesează link-ul, și reușește să uite că nu poate să iasă din casă și să-și vadă familia.”

Un avantaj al evenimentelor online remarcat atât de Nick Stewart cât și de Carol Main este faptul că pot fi accesate de un public mult mai larg, inclusiv de persoane din alte țări. Promovarea acestor evenimente online a atras și mai multe persoane pe paginile acestora de pe rețelele sociale.

Un element esențial al oricărui eveniment muzical, fie el online sau în persoană, este artistul. Sam Gellaitry este un producător scoțian de muzică electronică și DJ care a semnat cu XL Recordings, aceeași companie cu care lucrează artiști precum Adele și Radiohead. Aflat adesea în turnee în întreaga lume, pandemia i-a oprit brusc avântul.

Muzica lui Sam Gellaitry este greu de pus într-o categorie, fiind ceva ce poate fi auzit într-un club sau într-un playlist cu muzică de fundal pentru studiu.

E greu de spus, dar cred că (n.r. acest an) a avut un impact asupra mea, pentru că m-am orientat mai mult spre scrisul cântecelor, cred că datorită efectului terapeutic pe care îl are acțiunea de a-ți scrie gândurile pe măsură ce se formează. Cred că aș fi înnebunit dacă aș fi făcut muzică de club non-stop, știind că nu poate fi ascultată în habitatul ei natural.

Platforma scoțiană In Music We Trust l-a abordat pe Sam, pentru a înregistra un concert de-al acestuia la Castelul Inverary.

Concertul acela a fost atât de distractiv, o alegere evidentă în acel moment! Cred că orice putem face ca să scăpăm de sentimentul de stagnare e foarte important acum. Câțiva prieteni mi-au spus cât de important este ca eforturile creative să continue chiar și în aceste vremuri. Chiar dacă sunt online, evenimentele acestea sunt foarte importante ca să ne ajute pe noi, artiștii, să înțelegem responsabilitatea pe care o avem față de societate. Cred că și guvernul ar trebui să înțeleagă acest lucru.”

Pe măsură ce începe vaccinarea la nivel global, se întrezărește speranța și pentru industria evenimentelor muzicale live. Viitorul rămâne neclar, din moment ce adunările mari cresc posibilitatea răspândirii virusului. Deocamdată, muzica live rămâne online.

*Articol redactat de Ollie Cocris, stagiar Europa Liberă

Vlad Voiculescu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG