Linkuri accesibilitate

Concertul de Anul Nou, de la Viena, fără spectatori dar cu telespectatori


Şi în 2021, în ciuda pandemiei de Corona, Orchestra Filarmonică din Viena va susţine Concertul de Anul Nou în Sala de Aur a Musikverein. La pupitrul filarmonicii se va afla dirijorul Riccardo Muti. Concertul este vizionat de întreaga lume şi prima zi din noul an este celebrată cu ocazia acestui eveniment. Pentru prima oară în istorie, ritualul în ritm de vals al începutului de an de la Viena va avea loc cu sala goală.

Telespectatorii români îl vor putea urmări, ca de obicei, la TVR 1, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2021.

Programul, aici

Cel mai faimos concert din lume este difuzat de televiziunile din peste 90 de ţări, pentru un public ce numără milioane de telespectatori.

Din cauza dispoziţiilor referitoare la pandemia de Corona, publicul nu are voie să participe la concert în sală, însă Orchestra Filarmonică nu trebuie să fie privată de aplauze.

„Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena îi reuneşte pe cei mai buni dintre cei mai buni: programul muzical plin de vivacitate şi antrenant, dar şi meditativ în acelaşi timp, cu compoziţii aparţinând dinastiei Strauss şi contemporanilor acesteia este un mod minunat de a începe bine noul an. De la valsuri la polci, cea mai vieneză muzică scrisă vreodată reverberează într-o interpretare artistică de valoare”, transmite Filarmonica din Viena.

Orchestra Filarmonicii din Viena este cel mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale. Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume. În fiecare an este invitat altcineva şi îi putem aminti pe Christian Thielemann (2019), Andris Nelsons (2020) şi Riccardo Muti (2021).

Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena.

Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur. Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic.

Pentru Concertul de Anul Nou, stilului sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. oloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.

Spectacolul muzicii familiei Strauss și al contemporanilor ei va avea loc fără public în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein Viena. Concertul de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, cel mai important ambasador muzical al Austriei și al Europei, va fi dirijat anul acesta de Riccardo Muti, șeful de orchestră italian aflându-se pentru a șasea oară la pupitrul filarmonicii vieneze, într-o relație de colaborare care durează de peste 50 de ani. În program figurează fragmente celebre semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar și cîteva lucrări de Franz von Suppè și Carl Zeller, cu câteva prime audiții surpriză semnate Karl Komzák și Carl Millöcker.

Baletul de Stat din Viena va încânta telespectatorii din întreaga lume cu creațiile coregrafului Carlos Martinez, pentru a doua oară prezent în feeria valsantă a Concertului de Anul Nou, cu momente filmate în decorul impunător al Grădinii Palatului Lichtenstein și în așa numitul „Looshaus”, o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena. Costumele corpului de balet vienez sunt create pentru această ediție de designerul francez Christian Lacroix, și el invitat să asigure vestimentația pentru a doua oară în istoria evenimentului, iar regizorul Henning Kasten va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere. Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG