„Nu știu nimic despre el, nu l-am citit”, a spus președintele american. „Este o diversiune”, a adăugat el, spunând că „tot ce țtie este că nu a avut nimic de-a face (cu Rusia și Ucraina n.r), iar asta a fost subliniat limpede în raport”.
Staff-ul din actuala campanie pentru Casa Albă al președintelui Trump a arătat, într-o declarație, că există dovezi să nu au existat legături între Rusia și campania lui Trump. „Interferențele cu Rusia reprezintă o diversiune, este cel mai mare scandal politic din istoria acestei țări”, a precizat sursa citată.
Raportul final, al cincilea pe această temă, arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacarea cibernetică a Partidului Democrat și scurgerea informațiilor pentru a produce daune candidatei democrate în alegerile din 2016, Hillary Clinton, în competiția cu Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă.
Autorii documentului spun că cele 1.300 de pagini reprezintă „cea mai cuprinzătoare descriere de până acum a activităților Rusiei și a amenințării pe care acestea au reprezentat-o”, concluzionând că Rusia a fost angajată într-un „efort agresiv, pe multiple planuri, pentru a influența sau a încerca să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016”.
Wikileaks a jucat un rol cheie în efortul de influențare a alegerilor, mai arată raportul, cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile, mai spune raportul, care mai notează că Wikileaks era foarte probabil conștient de faptul că ajută Rusia în demersul său.
În vreme ce serviciile de informații militare rusești ale GRU și Wkileaks au dat publicității documente obținute de atacuri cibernetice la adresa Partidului Democrat, raportul a stabilit că echipa de campanie a lui Trump a încercat să obțină în avans documentele Wikileaks
Membrii Comitetului din Senatul american nu au ajuns la o concluzie definitivă în privința existenței unor dovezi că echipa de campanie a lui Donald Trump s-a coordonat sau a interferat cu Rusia. În aceste condiții, au rămas deschise interpretările pentru fiecare dintre părți - republicanii și democrații.
Un grup de senatori republicani au depus opinii separate la raport, cerând menționarea explicită a lipsei de coordonări a echipei de campanie a lui Trump (din 2016) cu Rusia. Democrații, însă, au inclus, la rândul lor, opinii separate la raport, fiind de părere că reiese clar că ar fi existat o astfel de cooperare.
Raportul indică existența unor legături apropiate dintre asociați ai lui Donald Trump și ruși, specificând conexiunile lui Paul Manafort, fostul președinte de campanie al lui Trump, cu oligarhii ruși Oleg Deripaska și Constantin Kilimnik, pe care care FBI îi suspectează că ar fi în legătură cu serviciile secrete rusești.
Raportul menționează că, privind în ansamblu, legăturile lui Manafort cu asociați ai lui Deripaska și cu Kilimnik au reprezentat o amenințare gravă la adresa contrainformațiilor americane.
Paul Manafort a fost condamnat în martie 2019 la șapte ani de închisoare pentru fraude fiscale și bancare, precum și pentru nereguli în activitatea sa cu politicieni ucrainieni, acuzații care nu au legătură directă cu amestecul Rusiei în alegerile americane în 2016.