Linkuri accesibilitate

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la șapte ani și patru luni de închisoare


Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor în guvernarea PDL. El s-a predat după ce a fost condamnat definitiv.
Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor în guvernarea PDL. El s-a predat după ce a fost condamnat definitiv.

Fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, s-a predat poliției după ce a fost condamnat definitiv la șapte ani și patru luni de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Vlădescu a fost acuzat că, împreună cu alți oficiali, a primit, în perioada 2005-2017, de la o companie străină, aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Este vorba despre reabilitarea căii ferate București-Constanța. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană - secretarul general adjunct al NATO, s fost condamnat la șase ani în același dosar. Faptele de care era acuzat Cristian Boureanu, fost deputat, s-au prescris.

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

Pe 15 martie 2019, DNA comunica faptul că Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Instanța a decis și confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea.

Sebastian Vladescu a ocupat portofoliul Finanțelor în guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc, între 2005-2007, respectiv 2009-2010.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG