Linkuri accesibilitate

Condamnarea omului de afaceri Puiu Popoviciu, anulată de instanță. Decizia nu este definitivă


Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a fost condamnat de Curtea Supremă pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.
Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a fost condamnat de Curtea Supremă pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Condamnarea omului de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu (Puiu Popoviciu) la 7 ani de închisoare a fost anulată vineri de Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile.

Popoviciu a scăpat și de măsurile asigurătorii privind confiscarea terenului din Băneasa.

Omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu a fost condamnat de Curtea Supremă pe 3 august 2017 la șapte ani de închisoare cu executare, pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti (USAMV). El a fost dat în urmărire internațională, iar România a cerut extrădarea lui de la Londra.

Anul trecut însă, Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire făcută de apărarea lui Popoviciu și a dispus rejudecarea dosarului. În urma acestei decizii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu a fost retras iar justiția londoneză a respins definitiv extrădarea omului de afaceri în România.

În același dosar a fost condamnat și fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), Ioan Niculae Alecu, care a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu și Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific al USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, a fost condamnat de instanța supremă, în același caz, la cinci ani de închisoare cu executare.

Magistrații l-au condamnat și pe Ilie Cornel Şerban, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, la doi ani și șase luni de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și de dare de mită, dar și pe Petru Daniel Pitcovici, fost şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, acesta din urmă primind doi ani de închisoare cu suspendare.

Andrei Mihai Bejenaru, administrator al uneia dintre firmele lui Popoviciu, a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înţelegere cu rectorul USAMV, Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG