Linkuri accesibilitate

Conducerea ASF a primit bonusuri de performanță în anul în care Euroins a intrat în faliment


O parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în timpul audierilor din Parlament, 20 martie 2023.
O parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în timpul audierilor din Parlament, 20 martie 2023.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a primit bonusuri de performanță în anul în care s-a înregistrat falimentul Euroins, unul dintre cele mai mari ale unei companii de asigurări din România.

Membrii executivi și neexecutivi ai ASF au încasat împreună bonusuri de peste 720.000 de lei (aproximativ 144.000 de euro) în 2023.

Nicu Marcu, fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a încasat anul trecut cea mai mare sumă cu titlul de bonus, potrivit unui răspuns furnizat de instituție ziarului Libertatea.

Valoarea totală a primelor încasate de Marcu a fost de 122.262 de lei (aproximativ 27.700 de euro).

Ca o comparație, venitul său total anual din 2022 a fost de 892.533 de lei (peste 178.000 de euro), potrivit declarației de avere.

El a ocupat funcția de președinte al ASF în perioada iunie 2020 și decembrie 2023, după care a fost înlocuit de Alexandru Petrescu, la propunerea PSD.

Europa Liberă a scris la finalul anului trecut ce venituri a avut Nicu Marcu la ASF. Puteți citi detaliile în linkul de mai jos.

Acum, Libertatea prezintă lista persoanelor din conducerea ASF care au primit bonusuri în 2023:

  • președintele ASF, Nicu Marcu – 122.262 de lei;
  • prim-vicepreședinte ASF, Doina Dascălu – 113.114 lei;
  • vicepreședinți: Cristian Roșu, Daniel Armeanu, Gabriel Grădinescu – 103.965 de lei;
  • alți trei membri neexecutivi au încasat bonusuri în valoare de 57.665 de lei.

Conducerea ASF a încasat aceste prime în 2023, anul în care instanța a declarat falimentul companiei de asigurări Euroins, care avea 2,5 milioane de clienți.

A fost a doua cea mare companie de asigurări care a intrat în faliment în mai puțin de doi ani. City Insurance a intrat în insolvenţă în 2021, iar falimentul a fost declarat în 2022.

La acestea se adaugă falimentul Astra Asigurări, în urmă cu opt ani.

Am solicitat Autorității de Supraveghere Financiară explicații cu privire la motivele pentru care au fost acordate bonusuri de performanță în condițiile în care cel mai mare asigurător din România a intrat în faliment.

De asemenea, am solicitat explicații cu privire la motivele pentru care conducerea ASF a refuzat să răspundă la întrebările comisiei parlamentare cu privire la aceste bonusuri și, totodată, să explice de ce a fost nevoie ca instituția să fie obligată de o instanță să furnizeze salariile Consiliului ASF.

„Toate veniturile de natură salarială au fost acordate în anul 2023 în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară. Conform obligațiilor legale, ASF comunică de fiecare dată când îi sunt solicitate informații de interes public și respectă, totodată, deciziile instanțelor de judecată în spețele care se circumscriu acestui subiect”, se arată în răspunsul companiei.

La finalul anului trecut, deputatul USR Claudiu Năsui a prezentat salariile Consiliului ASF, după ce a obținut informațiile în instanță.

Cele nouă persoane din consiliu au câștigat în 2022 peste 1,5 milioane de euro, potrivit răspunsului primit de deputat. Puteți citi detalii în articolul Europa Liberă de mai jos.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG