Acesta a fost audiat luni de Comisia Economică, Industrie şi Servicii a Senatului României, pentru a da explicații legate de piața asigurărilor RCA și insolvența companiei de asigurări Euroins.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras recent autorizația de funcționare a companiei Euroins, care a intrat astfel în insolvență, urmând ca instituția să declanșeze procedura de declarare a falimentului.
Aproximativ 2,5 milioane de români sunt asigurați la Euroins.
Președintele Consiliului Concurenței (CC) Bogdan Chirițoiu a fost convocat la audierile de luni de președintele Comisiei Economice, senatorul PSD Daniel Zamfir, care a și condus ședința.
Acesta a cerut lămuriri președintelui Consiliului, invocând o adresă pe care Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) o trimisese instituției în octombrie 2020.
În documentului amintit, ASF semnala că o companie din piață - City Insurance - folosea în mod abuziv o poziție dominantă în piață. Modelul ar fi fost urmat și de Euroins, intrată recent în insolvență.
ASF semnala la acea dată că asiguratorul City Insurance avea o cotă de piață de 43%, iar Euroins de 34%, a arătat senatorul.
Consiliul ar fi cerut însă lămuriri suplimentare, deși „în piață era o concentrare de 77%”.
Apoi, în 2021 - când cota Euroins crescuse între timp cu 13 procente, Consiliul ar fi semnalat ASF-ului că aplică politici incorecte față de City Insurance și ar fi cerut noi lămuriri, amenințând cu amenzi, a spus senatorul.
„Preţurile practicate de cele două companii erau de dumping, cu mult sub jumătatea competitorilor. Era evident că foloseau acel preţ că să aibă cota de piaţă mult mai mare. Cred că obligaţia Consiliului Concurenţei era să vegheze că piaţa e corectă şi nu are preţuri de dumping”, a spus senatorul Daniel Zamfir.
„Nu putem interveni în caz de prețuri mici!”
În replică, președintele CC, Bogdan Chirițoiu, a spus că instituția pe care o conduce nu poate interveni în caz de prețuri mici în piață.
„Noi nu facem reglementări de preţ. Ce putea să facă Consiliul Concurenţei în situaţia descrisă? Nimic. Nu cade în competenţa Consiliului. Asta poate să facă doar ASF. Unde putem noi interveni este când cineva cu o cotă mare din piaţă vine cu preţ mare; dacă își folosește poziția lui mare în piață și îşi «jupoaie» clienții, da, acesta este subiectul unde putem noi interveni”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
„Când cineva are un preţ mic, îi dă clientului lui un preț mic, acesta nu este un subiect unde Consiliul Concurenței poate interveni”, a întărit el.
Situația ar fi putut să difere doar dacă prețurile mici ar fi dus la falimentului unei alte societăți.
„La o companie care ține prețurile jos și se falimentează pe ea - dacă ar fi falimentat pe Allianz, să spunem, acela era un subiect o discuție - dar compania asta avea niște prețuri joase, a ajuns ea în faliment, și-a făcut ei rău. Cât despre eventuală fraudă, iarăși, noi nu identificăm dacă o companie are destui bani, nu ne ocupăm cu asta”.
Nici în privința cotei de piață, CC nu ar avea competențe, a adăugat președintele Consiliului.
„Cota de piaţă nu e ilegală. Orange are 45%. Ce nu le dăm voie este să cumpere alte companii, prin achiziții nu îi lăsăm să cumpere o altă companie. Dar dacă o companie are clienți și mai mulți și mai mulți clienți, poate să ajungă la ce cotă de piață vrea, asta spune Legea. Legea concurenței e o lege generală, nu e specifică asigurărilor, nu îmi dă nicio limită”.
Președintele Consiliului, criticat că nu a intervenit pentru a preîntâmpina și alte falimente
Dialogul dintre cei doi au fost întrerupt de intervenții intempestive ale senatorului, care a considerat argumentele aduse de președintele Consiliului drept neconvingătoare.
Președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir, a transmis însă că este inadmisibil ca o instituție precum Consiliul Concurenței să își decline competența într-o speță cu efecte concrete asupra românilor și în care aproximativ un miliard de euro ar fi ajuns de la cele două companii de asigurări în „paradisuri fiscale”.
El a mai specificat că procentul de plată efectivă a daunelor suportate de asigurări RCA ale Euroins era foarte redus.
„Să îmi spună Consiliul Concurenței că la o gaură de un miliard euro, 'eu n-am ce să fac?'. Ați văzut falimentele Astra și Carpatica, ați văzut mecanismul (patronii ar fi utilizat banii spre alte investiții n.r.)”, a spus senatorul.
„Aveați informarea ASF care vă spunea că nu plătesc; dacă nu plătesc înseamnă că nu e prețul corect al asigurării. Consiliul să spună că nu poate interveni într-o piață complet distorsionată, unde am mai văzut această schemă, în urmă cu șase-șapte ani, cu dumneavoastră tot la conducerea instituției și nu ați făcut nimic; a venit City nu ați făcut nimic, au fost Carpatica, Astra, nimic; dacă nu puteți, la revedere. Găsiți-vă alt drum”, a transmis Daniel Zamfir.
Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din Romania, Vasile Ștefănescu, a cerut la rândul său demisia de onoare a președintelui Consiliului Concurenței, precum și pe cea a vicepreședintelui ASF, Cristian Roșu. Asta întrucât cele două instituții nu ar fi luat măsurile legale care se impuneau.
El a explicat că falimentul City Insurance și insolvența Euroins lasă în urmă sute de mii de dosare de despăgubiri: la City ar fi 270.000 din care Fondul de Garantare a Asigurărilor a plătit doar 50.000, iar la Euroins ar fi deja aproximativ 100.000 de dosare, la care s-ar adăuga potrivit lui, alte 200.000.
Cele mai păgubite în ambele cazuri sunt service-urile auto, care au ajuns „finanțatorii acestui dezastru”, a spus el.
Bogdan Chirițoiu a conchis că acțiunea ASF de retragere a autorizației de funcționare a Euroins reprezintă un instrument legal.