Linkuri accesibilitate

Cazul crimelor de la Onești: Șefii Poliției Bacău și Onești, demiși. Polițiștii, anchetați pentru neglijență


Romania Lucian Bode
Romania Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode a demis miercuri conducerile IPJ Bacău și conducerea Poliției din Onești pentru modul în care s-au mobilizat în cazul crimelor de la Onești.

De asemenea, ministrul a anunțat într-o conferință de presă că va sesiza Parchetul pentru neglijență în serviciu cu privire la modul în care Poliția a intervenit.

Principalele declarații ale ministrului de Interne, Lucian Bode:

  • Tema declarației - concluziile preliminare privind evenimentul de la Onești și măsurile dispuse până acum. Adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate.
  • Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții unor structuri din MAI nu am reușit să salvăm viețile celor aflați în pericol.

Cu privire la modul de implicare a conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Bacău

  • La comanda Poliției Județene se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimalizând importanța evenimentului.
  • Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens.
  • În condițiile apelurilor repetate ale autorului la 112 și al riscurilor existente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect și complet eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple.

Cu privire la modul de implicare a conducerii Poliției Onești

  • A fost ignorat trecutul autorului, iar reclamațiile lui și amenințările anterioare ale acestuia nu au fost documentate corespunzător.
  • De asemenea, nu au fost folosite la capacitate resursele informative și datele din surse deschise.
  • Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului.
  • Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția.
  • Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa și demersurile negociatorului pentru îmbunătățirea modalității de comunicare și stabilire a unei relații de încredere.
  • Forțele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situații.
  • Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonăriii acțiunilor și neasumarea responsabilităților.

Am dispus:

  1. Sesizarea Parchetului pentru neglijență în serviciu referitor la intervenție.
  2. Sesizarea Parchetului privind soluționarea plângerilor depuse anterior.
  3. Înlocuirea șefului și adjunctului IPJ bacău și a conducerii Poliției Onești.

Suspectul crimelor de la Bacău este un bărbat de 68 de ani cu patru condamnări la activ, pentru furt calificat, vătămare corporală gravă și conducere sub influența alcoolului.

El a făcut în ultimii trei ani mai multe postări pe pagina sa de Facebook în care amenința că se va răzbuna pentru felul în care a pierdut apartamentul în instanță și pentru felul în care a decurs executarea silită în 2008, reclamând că nu a fost lăsat să participe la evaluarea bunurilor sale din casă, care i-au fost furate.

Gheorghe Moroșan și soția sa au pierdut locuința ca urmare a unei acțiuni judiciare, imobilul fiind revendicat de o firmă din județ pentru recuperarea prejudiciului pe care soția lui Moroșan i l-a produs prin delapidare.

Într-o filmare din 2018, bărbatul amenința că își va face dreptate de unul singur, folosind violența.

Cei doi muncitori, de 36 și 52 de ani, care au fost uciși de Moroșan, lucrau la firma care a obținut apartamentul în 2008 și se aflau în imobil pentru verificări la rețeaua electrică.

Anunțat de o vecină că lucrează cineva în apartamentul pe care l-a pierdut în urmă cu 13 ani, Moroșan a intrat peste muncitori, i-a luat ostatici după ce i-a imobilizat cu niște coliere de plastic.

Apoi, a ieșit cu ei pe balcon și a sunat la 112 cerând prezența Poliției și amenințând că-i va omorî pe cei doi muncitori dacă nu-i este adus actul de la instanță în baza căruia s-a făcut executarea silită, pe motiv că în 2008 nu i-a fost prezentat niciun act de către executorul judecătoresc.

Agresorul a sunat la 112 și a cerut ca la fața locului să ajungă un echipaj de Poliție.

Polițiștii au ajuns acolo în jurul orei 14.45. A urmat un dialog între agresor și forțele de ordine, în care bărbatul le-a solicitat polițiștilor documente ale instanței prin care a pierdut apartamentul, suma de 300.000 de euro și o cameră de filmat, potrivit unor surse din anchetă citate de Hotnews.

În tot acest timp, bărbatul se afla pe balcon, între cele două victime legate, de unde a discutat pentru aproximativ 5 ore cu forțele de intervenție.

La un moment dat, bărbatul i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, moment în care forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat în picioare. Bărbatul se află în prezent în spital. Soția sa a fost și ea reținută de polițiști pentru complicitate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG