Cea de-a 29-a Conferință ONU privind schimbările climatice (COP29) a început la Baku, în capitala Azerbaidjanului, pe 11 noiembrie, cu speranța de a face progrese în lupta globală de combatere a schimbărilor climatice.
Dar nu a durat mult până când procedurile oficiale s-au oprit pentru că a început cearta.
Discuțiile s-au poticnit, potrivit mai multor instituții de presă, atunci când unele țări au cerut ca discuțiile să se concentreze mai mult pe avansarea în tranziția de la combustibilii fosili, în timp ce altele, în principal țările producătoare de petrol și gaze, au vrut să limiteze discuțiile despre acordul COP28 încheiat anul trecut și să se vorbească în primul rând de bani.
„Să renunțăm la ideea că finanțarea climatică este caritate”, a spus șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, într-un discurs.
„Un nou obiectiv ambițios de finanțare a schimbărilor climatice este în întregime în interesul fiecărei națiuni, inclusiv al celei mai mari și mai bogate națiuni”, a spus el.
Având în vedere că Organizația Meteorologică Mondială a ONU estimează că 2015-2024 va fi cel mai fierbinte deceniu înregistrat vreodată, iar evenimentele climatice extreme apar pe tot globul, discuțiile de la Baku, care se desfășoară până pe 22 noiembrie, sunt considerate cruciale pentru a face progrese înainte de a fi prea mult prea târziu.
Neliniștile și-au pus amprenta pe discuțiile de la Baku după alegerea lui Donald Trump, săptămâna trecută, pentru al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă.
Trump a făcut campanie pentru creșterea producției de combustibili fosili în Statele Unite, aflată deja la un nivel record.
Nici chiar trimisul american pentru climă, John Podesta, nu și-a putut ascunde îngrijorările cu privire la modul în care viitoarea administrație va aborda schimbările climatice, având în vedere scopul declarat al lui Trump de a scoate țara din toate acordurile internaționale de cooperare în domeniul climatic.
„Pentru cei dintre noi dedicați acțiunii climatice, rezultatul de săptămâna trecută în Statele Unite este evident amarnic dezamăgitor”, a spus Podesta la summit.
„Dar ceea ce vreau să vă spun astăzi este că, în timp ce guvernul federal al Statelor Unite, sub conducerea lui Donald Trump, ar putea lăsa deoparte acțiunea climatică, efortul de limitare a schimbărilor climatice va continua în Statele Unite.”
Chiar înainte de începerea COP29, s-au ridicat semne de întrebare cu privire la intenția unui preocuparea pentru un progres real, având în vedere alegerea Azerbaidjanului, țară bogată în petrol, ca gazdă a evenimentului.
Președintele Azerbaidjanului, autocratul Ilham Aliyev, a fost criticat pentru că nu a conceput și implementat suficiente planuri pentru schimbările climatice de la el din țară, unde este, de asemenea, acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de arestarea unor personalități independente din mass-media, precum jurnalistul și economistul Farid Mehralizada, care este afiliat cu RFE/RL și care a intrat în a cinea lună de arest pentru acuzații despre care și el și susținătorii săi spun că sunt niște invenții.
„Azerbaijanul folosește COP29 ca o fațadă, își intensifică controlul sub o agendă „verde” falsă, își întărește puterea și intensifică tensiunile regionale”, a declarat activista de mediu suedeză Greta Thunberg într-o postare pe X.
Thunberg a condus un protest în Georgia, pe 11 noiembrie, după ce a spus că nu va participa la COP29 din cauza încălcării drepturilor omului din Azerbaidjan.
Azerbaidjanul folosește adesea evenimentele cu deschidere internațională pentru a-și spori prestigiul internațional.
A găzduit concursul Eurovision în 2012. A încercat, fără succese, să găzduiască Jocurile Olimpice de vară și a găzduit două evenimente asemănătoare Jocurilor Olimpice: Jocurile Europene din 2015 și Jocurile de Solidaritate Islamică din 2017.
Din 2017, a găzduit Marele Premiu al Azerbaidjanului pe circuitul de Formula 1 prin centrul orașului Baku.
Pe străzile din Baku locuitorii săi păreau prea puțin impresionați de eforturile guvernului de a găzdui un eveniment internațional de anvergura COP29.
„COP 29 are loc pentru că [autoritățile] vor să promoveze Azerbaidjanul, acesta este un fapt. În al doilea rând, oamenii vor veni și se vor aduna aici, iar banii Azerbaidjanului vor fi dați pentru a-i hrăni”, s-a plâns o locuitoare a capitalei.
„Săracii, familiile sărace, familiile veteranilor, persoanele cu handicap vor fi lăsate deoparte, nu vor fi sprijiniți, dar aici se va ține COP 29. Vor cheltui milioane [pentru organizarea COP 29]. De ce avem noi nevoie de asta?"