Europa ar putea să nu fie „la masă” pentru discuțiile de pace cu Ucraina, spune trimisul lui Trump
Europa ar putea să nu fie „la masă” dacă Statele Unite intermediază negocieri pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat emisarul președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, scrie Europa Liberă.
Keith Kellogg, care a vorbit sâmbătă, pe 15 februarie, la o masă rotundă de la Conferința de securitate de la München, a sugerat că Washingtonul urmărește să facă progrese substanțiale în câteva săptămâni, spunând că operează „în timpul lui Trump”.
„Îți cere azi să faci o treabă, iar mâine va dori să știe de ce nu este rezolvată”, a spus Kellogg.
„Trebuie să ne oferiți un pic de spațiu de respirație și timp, dar când spun asta, nu mă refer la șase luni, ci la zile și săptămâni”.
Pe fondul îngrijorărilor Kievului și ale Uniunii Europene că ar putea fi marginalizate după ce Trump a vorbit la telefon, în această săptămână, cu președintele rus Vladimir Putin, și a declarat că Rusia și Statele Unite vor începe imediat negocierile, Kellogg a declarat că Ucraina și Europa nu vor fi lăsate pe dinafară.
„Trebuie să-ți aduci aliații cu tine. Vor juca ei un rol? Bineînțeles că o vor face. Nu o poți face excluzând pe nimeni”, a afirmat el. „Vrem să ne asigurăm că este o pace durabilă și sustenabilă”, a adăugat el.
Întrebat dacă poate asigura audiența că „ucrainenii vor fi la masă și europenii vor fi la masă”, Kellogg a răspuns: „Ei bine, tocmai ați schimbat întreaga dinamică”.
„Răspunsul la ultima întrebare... este nu”, a spus el, referindu-se aparent la Europa. „Răspunsul la prima parte a acestei întrebări este da, bineînțeles că ucrainenii vor fi acolo”.
„Iar prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea, da sau nu, să fiți la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare]”, a spus Kellogg, citat de The Guardian.
Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și consideră că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei.
Franța discută cu aliații săi posibilitatea organizării unei reuniuni informale a liderilor europeni cu privire la Ucraina, deși nu s-a decis nimic în acest stadiu, a declarat sâmbătă un oficial al președinției franceze, scrie AFP.
Iar ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat sâmbătă la Munchen că președintele francez Emmanuel Macron a solicitat un summit al liderilor europeni la Paris.
„Președintele Trump are o metodă de operare, pe care rușii o numesc recunoaștere prin luptă. Împingi și vezi ce se întâmplă, iar apoi îți schimbi poziția, tacticile legitime. Iar noi trebuie să răspundem”, a spus Sikorski.
„Și sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris și mă aștept ca ei să se raporteze la acest lucru într-un mod foarte serios”, a afirmat Sikorski, citat de AFP.
Oficialul președinției franceze a declarat că, dacă va exista un astfel de summit, acesta nu va avea loc duminică.
„Mă bucur că prim-ministrul (polonez) Donald Tuks va merge luni, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron la o reuniune a liderilor europeni. Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a declarat ulterior Sikorski pe Twitter.
Nu a fost clar dacă invitația va fi trimisă doar statelor membre ale Uniunii Europene sau mai larg și dacă președintele ucrainean Volodimr Zelenski va fi invitat.
Ministrul francez de Externe: Europa trebuie să facă alegeri dificile şi sacrificii pentru securitatea sa
Europa va trebui să facă alegeri dificile şi sacrificii pentru a face faţă ameninţărilor cu care se confruntă şi pentru a-şi asigura securitatea, a declarat sâmbătă ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, transmite Reuters.
„Trebuie să ne pregătim. Vom avea de înfruntat zile dificile, de luat decizii complicate şi chiar de făcut sacrificii la care nu ne-am fi aşteptat, pentru a asigura această securitate,” a afirmat Barrot în faţa jurnaliştilor prezenţi la eveniment.
Barrot a mai spus că, după discuţiile pe care le-a avut cu secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, consideră că administraţia americană încă îşi formează o poziţie clară cu privire la modul în care Statele Unite ar trebui să gestioneze criza din Ucraina.
Maia Sandu, după Conferinţa de Securitate de la München: Pacea în Ucraina nu se poate decide fără Ucraina, şi nici fără Europa
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat, după Conferinţa de Securitate de la München, că o Europă unită este singura cale spre pace, securitate şi prosperitate, iar pacea în Ucraina „nu se poate decide fără Ucraina, şi nici fără Europa".
Maia Sandu, a participat la Conferinţa de Securitate de la München, un forum de referinţă în domeniul securităţii globale, unde a discutat cu lideri internaţionali despre necesitatea consolidării unităţii europene şi a cooperării democraţiilor în faţa provocărilor de securitate actuale.
În marja conferinţei, Maia Sandu a discutat cu mai mulţi oficiali prezenţi la eveniment, printre care preşedintele Consiliului European, António Costa, preşedintele Estoniei, Alar Karis, preşedintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, prim-ministrul Irlandei, Micheál Martin, cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly.
„Nimeni nu-şi doreşte pacea mai mult decât Ucraina. Şi noi, în Moldova, ne dorim pacea – ne dorim o pace durabilă şi care să ne menţină în lumea liberă. O astfel de pace nu se poate decide fără Ucraina, şi nici fără Europa", a menţionat Maia Sandu, referindu-se la securitatea regională.
Mark Rutte: NATO va creşte obiectivele de cheltuieli pentru apărare
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a transmis sâmbătă un mesaj direct statelor europene membre ale alianţei militare, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Statele Unite: „Încetaţi să vă plângeţi şi veniţi cu soluţii concrete”, relatează CNBC.
„Implicaţi-vă în dezbatere, nu prin plângeri, ci prin propuneri concrete,” a declarat Rutte în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Liderul NATO a confirmat, de asemenea, că alianţa va stabili un nou obiectiv pentru cheltuielile de apărare atunci când membrii săi se vor reuni în iunie, la summitul NATO din Haga, Olanda.
„Va fi o valoare mult mai mare decât 2%,” a spus Rutte, fără a oferi detalii suplimentare.