La Congresul PSD care a avut loc sâmbătă, 24 august, la București, președintele partidului, Marcel Ciolacu, a declarat că s-a sfătuit cu familia, cu colegii și cu preotul său și a decis „să facă un pas în față”.
„Da, voi candida și voi câștiga președinția României. Da, după 20 de ani, România merită un președinte pentru toți”, a spus el.
Marcel Ciolacu și-a prezentat la congres și programul cu care va încerca să îi convingă pe alegători să voteze, pentru prima dată după anul 2000, un președinte din partea PSD.
Candidatura lui Marcel Ciolacu din partea PSD a fost votată de 2.257 de delegați. Patru au votat împotrivă și trei s-au abținut. În ceea ce privește funcția de președinte al partidului și noua echipă, Marcel Ciolacu a primit 2.256 de voturi „pentru”, șase „contra” și cinci „abțineri”.
Marcel Ciolacu a vorbit, pe scurt, despre ceea ce el a numit „triunghiul strategic de dezvoltare a României”, care va fi bazat pe industrie-agricultură-servicii.
„Prima direcție strategică va fi industria, reindustrializarea țării. România trebuie să devină în zece ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice și industriale din Europa. Aceasta trebuie să fie planul nostru de țară: industrie – producție – export. Primul obiectiv – readucerea la viață a marilor uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat”, a spus Ciolacu.
Candidatul la prezidențiale a mai vorbit despre o „nouă politică de stat dedicată marilor proiecte”.
„Vom acorda pachete de ajutor de stat și garanții pentru investiții de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puțin trei investiții de această mărime în fiecare an”.
„Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri.”
Marcel Ciolacu a mai spus la congres că, până la finalului anului, România va adera complet la Spațiul Schengen.
Despre politica externă, Marcel Ciolacu a declarat că „România nu va intra și nu va fi atrasă în niciun război!
„Voi fi garantul independenței naționale, dar nu voi fi niciodată de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armată de profesioniști. La fel cum avem nevoie de echipamente moderne.”
Ciolacu a mai spus că România va continua să susțină Ucraina în războiul provocat de Rusia, dar și pe Maia Sandu la președinția Republicii Moldova.
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale a reluat o temă ce a mai fost folosită de politicieni și în trecut: readucerea românilor din străinătate în țară.
El a exemplificat o posibilă politică de stat, prin care România să acorde scutiri de taxe și impozite, timp de zece ani, românilor care vor investi în România banii câștigați în străinătate.
Turul I al alegerilor prezidențiale din România este programat pentru data de 24 noiembrie. Turul II – pe 8 noiembrie. Între cele două tururi prezidențiale vor avea loc, pe 1 decembrie, alegerile parlamentare.
Modificări în structura de conducere a PSD
La Congresul de sâmbătă, social-democrații au votat și o serie de modificări în conducerea partidului.
Cea mai notabilă schimbare este înlocuirea Gabrielei Firea – fost primar al Bucureștiului și ministră a Familiei – din poziția de prim-vicepreședinte a PSD. Aceasta va rămâne doar președintă a organizației PSD București.
Gabriela Firea nu a fost prezentă la Congres.
Cei doi secunzi ai lui Marcel Ciolacu vor fi Sorin Grindeanu, un apropiat de-ai șefului PSD, ministrul al Transportului în Executivul condus de Ciolacu, și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 din București.
Paul Stănescu va rămâne secretar general al PSD.
O altă schimbare votată de social-democrați este cea de la șefia Consiliului Național al PSD, unde a fost votat europarlamentarul Mihai Tudose, în locul lui Vasile Dîncu.
Printre noii vicepreședinți ai partidului se numără fosta sportivă de performanță Elisabeta Lipă și Florin Jianu, fostul președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România.
Noua conducere a PSD
- Ion Marcel Ciolacu – Președinte
- Sorin Mihai Grindeanu – Prim-vicepreședinte
- Daniel Băluță- Prim-vicepreședinte
- Florin Nicolae Jianu – Vicepreședinte – Antreprenoriat, IMM-uri și Mediul de Afaceri
- Lia Olguța Vasilescu – Vicepreședinte – Muncă și Protecție Socială
- Gheorghe Șoldan – Vicepreședinte – Dezvoltare Regională și Locală
- Gabriel Valer Zetea – Vicepreședinte – Administrație și Infrastructură
- Vasile Dîncu – Vicepreședinte – Afaceri Europene
- Victoria Stoiciu – Vicepreședinte – Relația cu ONG-uri și Dialog Civic
- Mihnea Costoiu – Vicepreședinte – Educație și Cercetare
- Elisabeta Lipă – Vicepreședinte – Sport
- Marian Neacșu – Vicepreședinte – Regiunea București-Ilfov
- Dumitrița Gliga – Vicepreședinte – Regiunea Centru
- Corneliu Ștefan – Vicepreședinte – Regiunea Sud
- Ionuț Florin Pucheanu – Vicepreședinte – Regiunea Sud-Est
- Iulian Claudiu Manda – Vicepreședinte – Regiunea Sud-Vest
- Laurențiu Nistor – Vicepreședinte – Regiunea Vest
- Emil Radu Moldovan – Vicepreședinte – Regiunea Nord-Vest
- Adrian Dragoș Benea – Vicepreședinte – Regiunea Nord-Est
- Paul Stănescu – Secretar General
- Mihai Tudose – Președinte Consiliul Național
Sursă: PSD
Atacuri dure la adresa PNL
Un punct comun din discursurile social-democraților de la Congres a fost criticarea PNL, cu care PSD este partener de guvernare de la finele anului 2021.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a numit pe liberali „viespi” și „paraziți”.
„Trebuie să ieșim din paradigma unei Românii eșuate, să aducem cu picioarele pe pământ armatele de ostați galbeni care se pretind un fel de roi de albine, dar de fapt nu fac decât să stea cu mâinile în buzunarele altora. Nu sunt albine, sunt viespi care își fac cuib în casele altora”, a spus Grindeanu.
La rândul său, noul șef al Consiliului Național al PSD, europarlamentarul Mihai Tudose și-a început discursul cu o serie de atacuri la adresa PNL.
Discursuri în care i-au criticat pe liberali au avut și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, dar și primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Premierul Marcel Ciolacu, în schimb, a fost mai rezervat în privința atacurilor la adresa PNL, pe care nu le-a evitat, însă, pe deplin.
„Vă rog să ignorați circul: PSD a fost mereu responsabil. Noi întotdeauna am fost adultul din încăpere, trebuie să continuăm să ne purtăm responsabil”.
Mai mulți membri ai Partidului Național Liberal au reacționat după atacurile la adresa lor din timpul Congresului PSD.
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat că „PSD a dat în clocot astăzi – ipocrizie, aroganţă şi populism!”
„Am văzut un spectacol absolut grotesc, al unor triste figuri politice care au avut unicul scop să atace PNL la unison. De ce? Pentru că ştiu că vor pierde din nou preşedinţia României. ”
Parlamentarul Florin Roman a catalogat mesajele social-democraților ca „atacuri, jigniri, mizerii lansate de socialiştii de caviar”
La rândul său, parlamentarul Alexandru Muraru susține că „atacurile lui Simonis și Grindeanu la PNL denotă obrăznicie, cinism și arată clar planul PSD de apropiere de AUR.”
„Este cât se poate de relevant că liderii PSD s-au ferit să vorbească despre ei și e clar că îi protejează. De ce îi protejează, acest lucru se va releva curând.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.