Linkuri accesibilitate

Consiliul de Atletism interzice Rusiei accesul la Jocurile Olimpice


„Moartea și distrugerea pe care le-am văzut în Ucraina în ultimul an, inclusiv moartea a circa 185 de sportivi, nu au făcut decât să-mi întărească hotărârea în această chestiune”, a declarat președintele Consiliului Mondial de Atletism, Sebastian Coe.
„Moartea și distrugerea pe care le-am văzut în Ucraina în ultimul an, inclusiv moartea a circa 185 de sportivi, nu au făcut decât să-mi întărească hotărârea în această chestiune”, a declarat președintele Consiliului Mondial de Atletism, Sebastian Coe.

Sportivilor ruși și belaruși le va fi imposibil să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, dacă războiul din Ucraina continuă.

Consiliul Mondial de Atletism a anunțat că-și menține interdicția dată sportivilor ruși la evenimentele internaționale „pentru viitorul previzibil”, o mișcare care vine direct împotriva eforturilor Comitetului Olimpic Internațional de a găsi o modalitate prin care sportivii ruși să poată concurați ca neutri în evenimentele viitoare.

„Moartea și distrugerea pe care le-am văzut în Ucraina în ultimul an, inclusiv moartea a circa 185 de sportivi, nu au făcut decât să-mi întărească hotărârea în această chestiune”, a declarat președintele Consiliului Mondial de Atletism, Sebastian Coe, care a susținut cel mai deschis revenirea Rusiei în competiții de la invadarea Ucrainei.

Decizia vine în aceeași zi în care Consiliul de Atletism a ridicat în cele din urmă o suspendare de șapte ani a federației ruse de atletism pentru un scandal de dopaj care a avut loc în urmă cu zece ani.

Rusia s-a arătat revoltată de decizia Consiliului. „Considerăm aceste restricții politizate inacceptabile”, a spus ministrul rus al sportului, Oleg Matytsin.

„Jocurile Olimpice trebuie să rămână neutre, iar federațiile internaționale trebuie să acorde celor mai puternici sportivi din sport dreptul de a concura.”

Coe a spus că deciziile rezultate din scandalul dopajului au lăsat la latitudinea federațiilor sportive internaționale (FI) să determine eligibilitatea pentru sportivi la Jocurile Olimpice.

În timpul celor șapte ani de interdicție pentru Federația Rusă, doar o mână de sportivi au avut permisiunea de a participa la competițiile olimpice și mondiale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG