Linkuri accesibilitate

Consiliul European. Zelenski: Europa nu poate fi liberă fără ca Ucraina să fie liberă. Avem nevoie de avioane de luptă


„Pacea va veni doar când Ucraina va obține victoria”, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în fața Consiliului European. El a subliniat în același timp că „Ucraina luptă pentru a-și proteja independența”.
„Pacea va veni doar când Ucraina va obține victoria”, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în fața Consiliului European. El a subliniat în același timp că „Ucraina luptă pentru a-și proteja independența”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că țara sa are nevoie de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne pentru a-și proteja securitatea, adăugând că securitatea Ucrainei este și securitatea Europei. 

El le-a mulțumit liderilor UE pentru sprijinul acordat în contracararea invaziei Rusiei, dar i-a îndemnat să furnizeze și mai multe arme, inclusiv avioane de luptă.

„Vă sunt recunoscător tuturor celor care ajutați, recunoscător tuturor celor care înțeleg cât de mult are nevoie Ucraina în acest moment de aceste capabilități”, a spus Zelenski în discursul susținut joi în fața Consiliului European, întrunit joi și vineri la Bruxelles în ședință extraordinară.

„Avem nevoie de tunuri de artilerie, muniții, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne. Trebuie să consolidăm dinamica cooperării noastre mai puternic decât poate agresorul să-și mobilizeze potențialul”, a adăugat el.

„Pacea va veni doar când Ucraina va obține victoria”, a declarat Zelenski, subliniind în același timp că „Ucraina luptă pentru a-și proteja independența”.

„Da, Rusia încearcă să ne distrugă economia și orașele, dar o face în așa fel încât [afectează] toți europenii”, a precizat liderul de la Kiev.

„Nu poți avea o Europă liberă fără o Ucraina liberă ”, a mai spus Zelenski. El a adăugat că trebuie făcuți pași suplimentari, inclusiv sancțiuni împotriva sectoarelor ruse de drone, rachete și IT. „Europa, trebuie să faci acest pas decisiv”, a adăugat el.

Zelenski, în fața Consiliului European: Nu există o Europă liberă fără o Ucraină liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

El a remarcat că, în ciuda unui an oribil, Europa a luat „decizii puternice, în ciuda îndoielilor” și a tuturor discuțiilor. „Această cooperare în materie de securitate a creat un exemplu istoric pentru orice agresor”, a spus Zelenski. „Soldații noștri curajoși luptă împotriva terorii Rusiei cu sprijinul tău”.

Zelenski a făcut un apel emoționant ca țara sa să devină membră a Uniunii Europene în timpul vizitei sale la Bruxelles, subliniind valorile comune între Kiev și blocul comunitar.

Noile sancțiuni împotriva Rusiei

Ultimele sancțiuni împotriva Rusiei vor include noi interdicții de export în valoare de peste 10 miliarde de euro și vor fi impuse restricții împotriva propagandiștilor președintelui rus Vladimir Putin, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Vom viza propagandiştii lui Putin pentru că minciunile lor otrăvesc spaţiul public din Rusia şi din străinătate”, a spus Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Noile sancțiuni „vor înfometa și mai mult mașina militară a Rusiei și vor zdruncina bazele economiei sale”, a adăugat ea.

Charles Michel: ​Uniunea Europeană trebuie să continue să ofere sprijin maxim Ucrainei

Uniunea Europeană trebuie să ofere sprijin „la nivel maxim” Ucrainei, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă comună cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Înțelegem că săptămânile și lunile următoare vor avea o importanță decisivă. Trebuie să rămânem cu ochii deschiși, trebuie să continuăm să oferim sprijin la nivel maxim. Artilerie, muniție, sisteme de apărare (...) ne-ați spus exact de ce aveți nevoie și de ce aveți nevoie acum”, a adăugat Michel, uitându-se la președintele ucrainean.

Amenințările Kremlinului și ezitările aliatului de la Londra

Între timp, Kremlinul spune că livrările de avioane de luptă occidentale la Kiev nu ar face decât să facă războiul mai „dureros” pentru Ucraina.

Posibilele livrări ale Marii Britanii de avioane de luptă către Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului, ci doar „îl vor escalada și prelungi și îl vor face mai dureros” pentru Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinnului, Dmitri Peskov.

Discuțiile despre livrările de avioane de luptă arată „implicarea tot mai mare a Regatului Unit, Germaniei și Franței în conflictul dintre Rusia și Ucraina”, a spus Peskov.

Între timp, și Marea Britanie a reacționat și a transmis că Regatul Unit nu va trimite avioane de luptă în Ucraina dacă există riscuri pentru siguranța britanică, spune guvernul.

Regatul Unit are în vedere „potenţialele riscuri de escaladare” deoarece ia în considerare trimiterea de avioane de război în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic pentru AP.

Întrebat despre preocupările unor aliați occidentali că furnizarea de avioane ar putea risca să tragă NATO în conflict, el a spus că „Rusia este cea care continuă să ia măsuri escalabile prin bombardarea civililor și își continuă războiul ilegal în Ucraina”.

El a adăugat că guvernul britanic nu va trimite avioane de luptă în Ucraina dacă ar pune în pericol siguranța Marii Britanii.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak în fața Downing Street nr.10, reședința oficială a primului ministru al Regatului Unit, în urmă cu o zi, pe 8 februarie 2023
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak în fața Downing Street nr.10, reședința oficială a primului ministru al Regatului Unit, în urmă cu o zi, pe 8 februarie 2023

„Marea Britanie are un număr semnificativ de taifunuri și F-35”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak. „Desigur că nu ar face niciodată nimic care să pună în pericol siguranța Marii Britanii.” El a adăugat că Regatul Unit va lucra cu parteneri internaționali pentru a „afla cum am putea furniza (Ucrainei) capabilități standard NATO”.

Trimiterea taifunurilor ar necesita permisiunea Italiei, Spaniei și Germaniei, în timp ce F-35 ar avea nevoie de acordul SUA, a mai spus oficialul.

„Bine ați venit acasă, bine ați venit în UE”

Înainte de reuniune, președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe Twitter o fotografie cu el și președintele ucrainean Zelenski, în care spune: „Bine ați venit acasă, bine ați venit în UE”.

Nu la fel de entuziasmată a fost premierul italian, Georgia Meloni, de prezența lui Zelenski în turneul european.

Ea a calificat ca „nepotrivită” invitarea președintelui ucrainean la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu cancelarul german, Olaf Scholz.

Presa italiană a speculat că excluderea lui Meloni de la întâlnirea și cina desfășurate miercuri seara la Palatul Elysée ar fi un semn al izolării Italiei în Europa și al contradicțiilor din propriul guvern pe seama ajutorului acordat Ucrainei devastate de război.

„Cred că puterea noastră este comunitatea și unitatea”, a spus Meloni la Bruxelles, unde avea programată și o întâlnire cu Zelenski în marja unei reuniuni a Consiliului European de joi.

„Dar există momente în care favorizarea opiniei publice interne riscă să fie în detrimentul cauzei, iar acesta mi se pare unul dintre acele cazuri”.

În timp ce Meloni își exprimă în mod repetat sprijinul politic și militar deplin pentru Ucraina, partenerii ei de coaliție au alte opinii. Viceprim-ministrul Italiei, Matteo Salvini, care în trecut a fost printre cei mai vocali admiratori ai președintelui rus, Vladimir Putin, și alți politicieni italieni au criticat recent planul ca Zelenski să apară prin link video în seara de închidere a popularului festival de muzică de la Sanremo, spunând că contribuția sa a fost „deplasată” pentru un eveniment de divertisment. Pe de altă parte, relațiile dintre Italia și Franța sunt înghețate de când Meloni a venit la putere în octombrie trecut, în special pe probleme privind imigrația.

Întâlnirea Iohannis - Zelenski

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire, alături de un grup de lideri europeni, cu președintele Volodimir Zelenski, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European.

„Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, evidențiind în acest sens și acțiunea solidară și multidimensională a României, ca stat vecin și prieten, contribuind atât pe palierul umanitar și economic, cât și în ceea ce privește creșterea conectivității, facilitarea transportului de cereale sau avansarea parcursului european”, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a susținut, de asemenea, necesitatea de a menține presiunea asupra Federației Ruse, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni suplimentare.

„La rândul său, Președintele Zelenski a transmis aprecierile poporului ucrainean pentru sprijinul oferit de statele Uniunii Europene atât în plan bilateral, cât și la nivelul UE și a exprimat convingerea că acest sprijin va continua să fie la fel de puternic”, arată sursa citată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG