Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU, la o reuniune prezidată de Rusia: „Riscurile de conflict între marile puteri se află la un maxim istoric”


Pe 1 aprilie, Rusia a preluat președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Pe 1 aprilie, Rusia a preluat președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat luni, într-o reuniune prezidată de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că invazia Rusiei în Ucraina „provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului ei". Guterres a atras atenţia că „riscurile de conflict între marile puteri se află la un maxim istoric", relatează Reuters.

De la 1 aprilie, Rusia a preluat pentru o lună președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

„Tensiunile între marile puteri sunt la un nivel istoric. Acelaşi lucru este valabil şi pentru riscul de conflict, printr-un incident sau o eroare de judecată", a avertizat Guterres în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, denunţând caracterul ilegal al invaziei ruse în Ucraina şi efectele devastatoare pe care le are.

„Invazia rusă în Ucraina, prin încălcarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional, provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului său”, a declarat Guterres, care a precizat că acest conflict agravează şi mai mult problemele economice globale declanşate de pandemie.

„Sistemul multilateral se află sub o presiune mai mare decât în orice alt moment de la crearea Naţiunilor Unite", a afirmat Guterres.

Prin discursul său, Guterres a deschis o dezbatere specială convocată de Rusia sub preşedinţia sa rotativă a Consiliului de Securitate, organism cu 14 membri, în care se aşteaptă ca Lavrov să atace SUA şi aliaţii lor şi să îşi apere tezele privind Ucraina.

În nota-cadru trimisă statelor membre cu ocazia acestei reuniuni, Rusia denunţă „ordinea mondială unipolară care s-a instaurat" după sfârşitul Războiului rece, „ameninţând eficacitatea şi stabilitatea sistemului Naţiunilor Unite", potrivit AFP.

Astăzi, o altă transformare sistemică este în lucru: ordinea mondială unipolară îşi atinge în mod natural limitele şi este în declin rapid, în timp ce apare un nou sistem multipolar", se menţionează în text.

Luând cuvântul, ministrul rus de externe a criticat Occidentul şi a acuzat SUA şi pe aliaţii lor de a fi plasat lumea într-o situaţie chiar mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece.

„La fel ca în timpul Războiului Rece am atins un prag periculos, poate chiar mai periculos", a declarat Lavrov, care a acuzat puterile occidentale că „distrug beneficiile globalizării” prin „agresiune economică” şi că încearcă să îşi impună politicile asupra restului lumii prin forţă.

„Nimeni nu a permis minorităţii occidentale să vorbească în numele întregii umanităţi”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

XS
SM
MD
LG