Linkuri accesibilitate

Rusia preia pentru o lună președinția Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina: „Absurdul la un nou nivel”


Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, justifică la fiecare intervenție acțiunile Rusiei în Ucraina și neagă intențiile imperialiste ale Kremlinului. Imagine din 5 aprilie 2022, Consiliul de Securitate al ONU, New York.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, justifică la fiecare intervenție acțiunile Rusiei în Ucraina și neagă intențiile imperialiste ale Kremlinului. Imagine din 5 aprilie 2022, Consiliul de Securitate al ONU, New York.

Rusia preia pe 1 aprilie președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhi Kisliţa, a declarat, potrivit The Guardian, că situația duce absurdul la un nou nivel.

„Consiliul de Securitate, așa cum este conceput, este imobilizat și incapabil să abordeze principalul rol pentru care a fost creat: prevenirea și gestionarea conflictelor”, a spus reprezentantul Ucrainei.

Rusia va deține președinția Consiliului pentru o lună, după ce a avut același rol și în februarie 2022, luna în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

„O țară care încalcă în mod flagrant Carta ONU și își invadează vecinul „nu are ce căuta în Consiliul de Securitate al ONU”, a transmis Casa Albă în urmă cu două zile, cu precizarea că nu există soluții pentru a retrage Rusiei rolul de membru permanent, cu drept de veto în Consiliu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, SUA se așteaptă ca Rusia să continue să își folosească prezența în Consiliul de Securitate pentru a răspândi dezinformare și pentru a încerca să distragă atenția de la „crimele de război pe care le comit membrii forțelor sale și de la încălcările sale scandaloase ale Cartei ONU”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că situația demonstrează că „ceva este în neregulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională. Un stat care distruge sistemic pacea și securitatea internaționale va prezida organismul însărcinat să le mențină”, a transmis acesta pe Twitter.

Pe 26 decembrie 2022, Ucraina a cerut ridicarea statutului de membru permanent în Consiliul de Securitate deținut de Rusia și excluderea acesteia din Organizația Națiunilor Unite. Potrivit Kievului, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG