Linkuri accesibilitate

Consiliul UE a aprobat ajutorul de 5 miliarde de euro pentru Ucraina


 „Vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei cu orice este nevoie și atât timp cât avem nevoie”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.
„Vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei cu orice este nevoie și atât timp cât avem nevoie”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Consiliul Uniunii Europene a ratificat luni un acord de creștere a sprijinului acordat de UE pentru forțele armate ale Ucrainei cu 5 miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) printr-un fond de asistență dedicat.

Consiliul a decis luni să majoreze plafonul financiar al Facilității europene pentru pace (EPF) cu 5 miliarde de euro și să înființeze un Fond de asistență pentru Ucraina (UAF) dedicat în EPF.

„Vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei cu orice este nevoie și atât timp cât avem nevoie”, a spus șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-o declarație dată luni seară.

Injecția de numerar vine pe fondul avertismentelor că forțele de la Kiev au nevoie de mai multe resurse pentru a putea face față invadatorilor ruși, timp în care pachetul de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a spus că banii vor finanța antrenamentele și echipamentele militare atât letale, cât și neletale.

De asemenea, ajutorul va fi folosit și pentru rambursarea donațiilor oferite de statele membre Ucrainei în proviziile militare, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, citat de Reuters.

„Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la aceasta”, a spus el.

Suplimentul de 5 miliarde de euro aprobat luni înseamnă că plafonul fondului este stabilit acum la 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, a spus consiliul în aceeași declarație.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au fost de acord cu fondurile suplimentare săptămâna trecută.

Consiliul a aprobat, de asemenea, reguli pentru a face achiziții comune de provizii militare de la contractori de apărare din UE și norvegieni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG