Ajutorul european vine în urma unei restructurări a fondului de asistență administrat de Uniunea Europeană, transmite Reuters.
„Mesajul este clar: vom sprijini Ucraina cu tot ce este necesar pentru a reuși”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Acordul vine după luni de blocaj privind rambursarea către țările UE care oferă ajutor militar Ucrainei. De asemenea, este creat un Fond de asistență pentru Ucraina, parte a Instrumentului European pentru Pace (EPF) al UE.
Astfel, acordul aduce fondurile de rambursare ale EPF la valoarea de 17 miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro sunt alocate Ucrainei, restul mergând în alte regiuni, cum ar fi Africa.
Până în prezent, EPF a plătit peste 6 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.
În ciuda urgenței, a fost nevoie de săptămâni întregi de negocieri pentru a clarifica obiecțiile Franței, Germaniei și Ungariei.
Berlinul dorea ca ajutorul direct pentru Ucraina să fie dedus din contribuțiile la EPF, în condițiile în care Germania este de departe cel mai mare donator de echipament militar din UE pentru Kiev.
Germania a criticat și practica unor țări care donează echipamente vechi Ucrainei și apoi cheltuiesc banii rambursați de UE pentru a cumpăra armament nou.
În cele din urmă, Berlinul și-a retras parțial cererea. În loc să solicite ca ajutorul bilateral să fie rambursat 100% prin EPF, a fost de acord cu un nivel sub 50%, potrivit a doi diplomați citați de Politico.
Franța, susținută de Cipru, a susținut un acord care să prevadă că fondul rambursează doar echipamentele militare fabricate în UE.
Țările nordice și baltice, dar și Olanda și Italia, au susținut însă că, dată fiind nevoia disperată a Ucrainei de arme și muniții, ar trebui să existe o anumită flexibilitate a obligației de a cumpăra exclusiv de la industria europeană de apărare.
Acordul final prevede că, pe termen mediu, achizițiile comune de la producătorii europeni vor fi obligatorii, dar vor exista excepții pentru o perioadă interimară. Prevederea este esențială pentru propunerea Republicii Cehe ca UE să cumpere 800.000 de obuze de artilerie din afara Europei pentru a le trimite rapid în Ucraina.
Obținerea unui acord a însemnat, de asemenea, eliminarea rezistenței din partea Ungariei. Documentul permite Ungariei să direcționeze fondurile sale pentru ajutor militar altor state, altele decât Ucraina, potrivit oficialilor UE.
Adoptarea formală a măsurii va avea loc pe 18 martie la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, a anunțat președinția belgiană a Consiliului.
„Ucraina are nevoie de mai multe arme și echipamente, le vom furniza în cantități suficiente și într-o manieră coordonată”, a declarat Hadja Lahbib, ministrul de externe al Belgiei.
„Europa este fidelă angajamentelor sale. Libertatea noastră este în joc”, a mai spus diplomatul belgian.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.