Linkuri accesibilitate

Intenție sau neatenție? Fostul șef al AEP nu a fost studentul universității despre care a scris în propria biografie


Constantin Mitulețu-Buicu nu a fost student al centrului universitar din Târgu Jiu, așa cum a susținut acesta în propriul CV.
Constantin Mitulețu-Buicu nu a fost student al centrului universitar din Târgu Jiu, așa cum a susținut acesta în propriul CV.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), actual secretar-general al acestei instituții, nu a fost student al centrului universitar din Târgu Jiu despre care a scris în propriul CV.

Constantin Mitulețu-Buică a scris în document că a fost student între 1997 și 2001 la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Europa Liberă a dezvăluit luna trecută că fostul președinte al AEP a urmat de fapt cursurile unei fundații din Băile Herculane, despre care nu e clar dacă, la acea vreme, era acreditată.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, rectoratul Universității „Constantin Brâncuși” ne confirmă dezvăluirile.

Actualul secretar general al AEP a dat doar examenul de licență la Târgu Jiu, ca urmare a unei dispense a Ministerul Educației care a permis cursanților de la Băile Herculane să-și încheie studiile.

„Domnul Mitulețu P. Constantin Florin a urmat cursurile Fundației Române pentru Tineret Decebal din Băile Herculane, Facultatea de Drept, profilul Științe juridice, specializare Drept, forma de învățământ ZI, iar în anul 2001 a susținut și promovat examenul de licență la Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu”, este răspunsul primit de la Universitatea „Constantin Brâncuși”.

Întrebat de Europa Liberă despre studiile sale, Constantin Mitulețu-Buică ne-a apostrofat că am trimis întrebări „nelalocul lor” și ne-a recomandat să ne adresăm pentru lămuriri Universității din Târgu Jiu.

Studiile

Președintele demisionar al AEP susține, în propriul CV, că a absolvit între 1997 și 2001 cursurile de Drept, la zi, ale Universității „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu. Ceea ce ar însemna că a fost student la Facultatea de Științe Juridice și Administrative.

Însă tot Mitulețu-Buică a scris în anul 2000, în cadrul unei anchete penale care îl privea pe fratele său geamăn, că era student la o „fundație” din Băile Herculane și nu la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

„Subsemnatul, Mitulețu Constantin Florian, născut la 21 mai 1978, în localitatea Craiova, de profesie director marketing la SC. 4L. Impex SRL din Craiova, necăsătorit, absolvent a 12 clase, student la Facultatea de Drept fundația Dacia din Băile Herculane”.

Documentul declarației a fost făcut public prima dată de Rise Project, într-o investigație care dezvăluia angajarea unor apropiați ai lui Mitulețu în cadrul AEP.

Doctorat retras, după un plagiat

Înainte să le predea viitorilor ofițeri de poliție despre instituțiile internaționale și noțiuni de Drept, șeful AEP a obținut titlul de doctor în 2016, după o perioadă de studii de trei ani.

El a urmat Școala Doctorală din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, în domeniul „Informație și Securitate Națională”.

Jurnalista Emilia Șercan a scris, în 2020, pentru PressOne, că Mitulețu „a plagiat masiv în lucrarea de doctorat”. În 2021, CNATDCU a confirmat plagiatul și i-a retras titlul.

Din toamna anului trecut, fostul șef al AEP este „cadru didactic asociat invitat” la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, din București, după cum reiese din propriul CV.

Acesta predă în cadrul programului de studii universitare de master „Relații și organizații internaționale în dreptul contemporan”, disciplina „Sisteme electorale comparate”.

„Domnul Mitulețu-Buică are calitatea de cadru didactic asociat invitat în cadrul Programului de Studii Universitare de Masterat - Relații și organizații internaționale în dreptul contemporan, organizat de Facultatea de Poliție a Academiei, pe perioada anului universitar 2022-2023”, ne-au explicat reprezentanții instituției de învățământ superior.

Demisia lui Constantin Mitulețu de la AEP

Constantin Mitulețu-Buică și-a dat demisia din fruntea Autorității Electorale Permanente pe 11 ianuarie, după ce a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese.

ANI a depus o plângere la Parchetul General împotriva lui și îl acuză că și-a angajat cumnata consilier în cadrul instituției.

Mitulețu Buică a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar a afirmat că a respectat legea, conform unui comunicat al AEP.

AEP este instituția cu atribuții în finanțarea de la stat a partidelor din România. Europa Liberă a dezvăluit în mai multe articole faptul că AEP a aprobat, din bani publici, decontări de sute de milioane de euro.

Partidele cheltuie o mare parte din bani pe propagandă electorală în presă, așa cum reiese din investigațiile Europa Liberă.

Când vine vorba de AEP, Constantin Mitulețu-Buică este unul dintre oamenii care au participat la toate deciziile importate ale instituției din 2015 și până acum.

În urmă cu opt ani a fost numit vicepreședinte al instituției, iar în 2018 a fost numit secretar general. După un an, la propunerea PSD, a ajuns șef al AEP.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG