Linkuri accesibilitate

Prețurile materialelor blochează construcția de autostrăzi. Lucrări pe 7 autostrăzi sunt în pericol de a fi sistate


Tronson de autostradă în construcție (Sibiu-Pitești).
Tronson de autostradă în construcție (Sibiu-Pitești).

Cel mai mare constructor de autostrăzi din România a anunțat că își retrage muncitorii de pe teren săptămâna viitoare dacă guvernul nu va găsi o modalitate să actualizeze prețurile plătite pentru construcția de drumuri.

Construcția pe șapte tronsoane de autostradă este în pericol după ce principalul constructor de autostrăzi din România, firma UMB Spedition deținută de Dorinel Umbrărescu, a cerut rezilierea contractelor încheiate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Mai mult, societatea a anunțat că va retrage muncitorii de pe șantiere începând de săptămâna viitoare. Este vorba despre lucrări pentru 140 de kilometri de autostradă din cei 391 pentru care România are în momentul de față semnate contracte de execuție, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Lucrările s-ar putea opri pe: drumurile expres Galați-Brăila, Slatina Est-Colonești, Colonești-Pitești, și pe tronsoanele de pe A0 - Nord Lot 2 Centura București, Nord Lot 4 Centura București și A3 între Nădășelu-Zimbor și Zimbor -Poarta Sălajului.

Reprezentanții asociației Pro Infrastructură spun că situația este cu atât mai gravă cu cât UMB Spedition este unul dintre cei mai serioși constructori din România care, de-a lungul timpului, nici nu a întârziat foarte mult cu terminarea construcțiilor, nici nu a umflat prețurile.

Cum s-a ajuns aici și care sunt soluțiile

Firmele de construcții atât civile, cât și industriale se confruntă cu o problemă majoră după ce prețul materialelor de construcție a explodat în urma invadării Ucrainei și blocarea activității economice în est, din Donbas. Ele au cerut de nenumărate ori guvernului să găsească o soluție pentru acoperirea diferenței de preț din contracte. Anterior, criza energetică și a lanțurilor de distribuție majoraseră deja costurile.

Guvernul a emis două acte normative de la începutul acestui an pentru compensarea diferențelor de preț, doar că ele nu se aplică pentru toată lumea.

Formula polinomială aplicată vizează contractele încheiate până în 2017 și pe cele de după 2021.

Ea ia în calcul prețul la cele mai importante materiale din construcție, în funcție de specificul acesteia, și calculează creșterea de preț la zi. Aceasta poate aduce o creștere a prețului contractului de până la 60% și reprezintă o imagine mai fidelă a creșterilor de preț.

Pentru contractele încheiate în intervalul 2018-2020, cel în care se încadrează și contractele firmei lui Dorinel Umbrărescu se aplică indicele general de construcții care poate duce la majorarea prețului la lucrări cu până la 30%.

Acesta este un indice calculat de INS lunar prin luarea în calcul a peste 30 de materiale de construcții și nu reflectă realitatea pentru anumite subdomenii ca cel al construcției de drumuri și poduri.

Secretar de stat: Avem probleme de întârzieri și cu alte firme

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, spune că va fi găsită o soluție pentru ca situația să fie deblocată. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lucrează deja la un nou proiect de ordonanță pentru a sprijini constructorii care au lucrări în derulare.

„Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre. Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene”, a declarat Scrioșteanu pentru Europa Liberă

Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructură crede că guvernul trebuie să găsească o soluție pentru că blocajul poate avea consecințe serioase.
Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructură crede că guvernul trebuie să găsească o soluție pentru că blocajul poate avea consecințe serioase.

Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură spune că cea mai mare problemă este, de fapt, faptul că Guvernul ar încerca să tragă de timp pentru că ajustarea contractelor va avea impact direct asupra bugetului de stat.

„Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene. Chiar și contractele pe bani europeni au și ele o marjă pentru diferite majorări de prețuri dar, dacă aceasta este depășită, e nevoie ca diferența să fie achitată de la buget”, a declarat Ionuț Ciurea pentru Europa Liberă.

Pe lângă riscul de a rămâne fără lucrători în teren din partea companiilor considerate serioase, Ministerul Transporturilor mai are o problemă și cu firmele neserioase.

La finalul lunii trecute a fost emise primele certificate negative la contractele de proiectare conform noii legi a achizițiilor. Este vorba despre documentele care nu respectă graficele intermediare de execuție. La trei certificate negative, statul are posibilitatea să ceară rezilierea contractelor. Mai mult, documentele sunt introduse și în sistemul de achiziții publice, SEAP.

Inflația industrială - 46,55% în mai 2022

Institutul Național de Statistică a făcut publice noi date despre inflația industrială. Prețurile din industrie au crescut, în medie, cu 46,5% față de mai 2021 și cu 1,5% față de aprilie 2022.

Pe piața internă, prețurile au crescut, în medie, cu 59,19% față de anul trecut și cu 25,12% pe piața externă.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (o creștere cu 135,73% față de anul trecut) și în industria extractivă unde a fost creștere cu 116,45%.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG