Linkuri accesibilitate

Consultări guvern-teatre. Manole: Dacă se pot ține slujbe în aer liber, de ce nu și spectacole?


Actorul Marius Manole, consultări cu guvernul
Actorul Marius Manole, consultări cu guvernul

Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu au avut miercuri consultări cu reprezentanții artelor teatrale în care s-a luat în discuție reluarea activității cel puțin pentru teatrale în aer liber dar şi a repetiţiilor în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de suport.

„Consultările premierului Ludovic Orban au continuat astăzi cu reprezentanţii artelor teatrale, discuţiile fiind concentrate asupra măsurilor de susţinere a domeniului cultural atât în perioada imediată, cât şi pe termen mediu şi lung. Preocuparea comună a reprezentanţilor Guvernului şi artelor teatrale este legată de reluarea producţiilor de spectacol (repetiţiilor) şi a activităţii culturale, în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de suport, cât şi pentru cetăţeni”, anunță guvernul într-un comunicat remis presei joi după consultările cu reprezentanții artelor teatrale.

Astfel, într-o primă etapă, în funcţie de evoluţia epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.

„Viaţa culturală îmbogăţeşte viaţa oamenilor şi societatea. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziţie a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activităţii culturale, însă în funcţie de evoluţia epidemiologică şi în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestările culturale”, a spus Ludovic Orban.

De asemenea, premierul Orban a afirmat că vor fi menţinute formele de sprijin pentru angajaţii din activităţile care vor rămâne restricţionate prin decizii guvernamentale (plata şomajului tehnic), iar în perspectiva reluării activităţii vor fi decise măsuri active de susţinere, prin asigurarea din fonduri bugetare a unei părţi din cheltuielile de salarizare pentru angajaţii care îşi vor păstra locurile de muncă.

Nu a fost stabilită o dată concretă pentru începerea spectacolelor în aer liber, dar, cel mai probabil, ar putea fi de la 15 iunie, în funcție de evoluția cazurilor de coronavirus, dată confirmată și de actorul Marius Manole și de ministrul Bogdan Gheorghiu.

Actorul Marius Manole: Am propus să se facă exact ca la biserici, care au slujbe în aer liber

„Am propus să se facă exact ca la biserici, care au slujbe în aer liber. Iar la biserică sunt oameni din grupa de vârstă cea mai vulnerabilă. Cu toate astea fac slujbe în aer liber. De ce Biserica să poată și teatrele nu? Dacă se vor deschide terasale - acestea de ce se deschid și teatrele nu?", a spus Manole, intervievat de Hotnews.ro.

Premierul a fost informat că sute lucrători din teatre sunt într-o situație disperată pentru că trăiesc dintr-un salariu de 2.000 de lei pe lună iar tehnicienii cu 1.300 de lei, după ce în mai multe orașe primarii au decis ca actorii să intre în șomaj tehnic cu 75% din salariul minim pe economie.

„Noi am propus înființarea unui fond pentru sprijinirea culturii, pentru un an, așa cum s-a întâmplat în Franța și în alte țări. Să fie susținute de stat instituțiile de cultură, actorii independenți. Nu e că nu vrem să muncim, ci așa s-a întâmplat, suntem obligați să stăm pe bară. Nu am avut niciun răspuns, ne-au transmis că trebuie să vadă cât va dura această situație”, a mai spus actorul.

Și regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu a criticat reacția autorităților față de artiști, referindu-se la alte state europene care iau măsuri pentru a reporni evenimentele culturale, numai România pare că a uitat de acest domeniu odată cu pandemia de coronavirus.

Tonul a fost dat de actrița Oana Pellea care, în urmă cu o săptămână, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, căruia i-a cerut să găsească soluții pentru susținerea artiștilor, în condițiile impuse de pandemia de coronavirus, pentru ca aceștia ”să poată performa în folosul oamenilor” dar și pentru a se întreține, într-un moment în care, spune actrița, însăși existența lor ca artiști a ajuns „pusă sub semnul întrebării”.

XS
SM
MD
LG