UPDATE. Viorica Dăncilă a anunțat formarea unui grup la nivelul Parlamentului, care să coordoneze toate modificările propuse pentru Constituție, legate de referendum. Grupul va fi condus de noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
„Este nevoie de consens, avem nevoie de două treimi pentru a pune în practică aceste obiective. Reviziuirea Constituție trebuie să fie pusă în practică cât mai repede. Ne dorim ca referendumul să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneția”, a explicat premierul Viorica Dăncilă.
„Pentru mine este important ce vor cetățenii. Pentru că a fost o participare atât de mare, este normal să ascultăm de voința lor”, a mai spus Dăncilă.
Premierul Dăncilă a mai spus că „este foarte bine să avem o legătură strânsă cu Bruxellesul, dar să ne susținem punctele de vedere”.
Ea a spus că a discutat cu Timmermans și Juncker, la Bruxelles, și le-a transmis că „ne dorim să fim parte a negocierilor de la Bruxelles”.
Dăncilă a spus că guvernul PSD nu a dat OUG pe Codurile Penale: „Nu vrem să dăm ordonanțe pe justiție. Guvernul României nu a dat nicio OUG pe codurile penale. Dacă un guvern ar trebui certat, ar trebui certat guvernul Cioloș, care a dat OUG pe coduri fără să consulte pe nimeni”, a explicat Dăncilă.
Premierul a mai spus că va relua discuțiile pe MCV la Bruxelles, pentru că vrea eliminarea acestui mecanism pentru România
UPDATE. Parlamentarii partidului Pro România vor susţine o eventuală moţiune de cenzură, a spus Daniel Constantin, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.
Delegațiile PMP și ALDE s-au întâlnit deja cu președintele Iohannis, iar la această oră la Cotroceni este prezentă delegația Pro România, din care lipsește președintele partidului, Victor Ponta. Delegația PSD, din care face parte și premierul Viorica Dăncilă, va veni la Cotroceni în jurul orei 15.00, după ședința de partid.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat că partidul său nu s-a opus întrebărilor de la referendum, ci doar faptului că acesta a fost organizat în același timp cu alegerile europarlamentare. În rest, a spus Tăriceanu, ALDE este de acord cu rezultatele privind cele două întrebări de la referendum.
„Suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, element care a constituit prima întrebare la referendum. În privinţa celei de-a doua întrebări, privind interzicerea adoptării prin ordonanţă de modificări în ceea ce priveşte pedepsele şi infracţiunile, precum şi reforma justiţiei, i-am spus că şi aici suntem de acord”, a spus Tăriceanu.
ALDE se opune însă extinderii dreptului de a ataca ordonanțele Guvernului la CCR, pentru că „ar rezulta un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcţia de legislativ delegat de către Parlament şi, evident, şi mai grav, transformăm şi mai mult Curtea Constituţională într-un arbitru politic”.
Înaintea întâlnirii cu PSD, Victor Negrescu, consilierul onorific al Vioricăi Dăncilă și viitor europarlamentar, a declarat că PSD va decide mandatul pentru discuțiile de la Cotroceni la ședința Biroului Permanent Național, care începe la prânz.
„Mesajul PSD este că, într-adevăr, considerăm că este important să implementăm ceea ce s-a decis la referendum. Dorim o discuţie mai largă despre ce înseamnă reforma Constituţiei, dar una rapidă”, a spus Victor Negrescu.
Eugen Tomac, care a condus delegația PMP la Cotroceni, din care nu a făcut parte și fostul președinte Traian Băsescu, a spus că Opoziția pregătește o moțiune de cenzură, pe care PMP o va susține.
„Noi suntem pregătiţi să votăm moţiunea, dar credem că pentru o reuşită cât mai mare avem nevoie de această poză, pe care Opoziţia să o transfere către populaţie, şi anume că suntem pregătiţi să venim cu alternativă. Am vota orice guvern agreat de toate partidele de opoziţie”, a spus Eugen Tomac.
Ieri, PNL și USR au discutat cu președintele Iohannis despre revizuirea Constituției, în sensul de a cuprinde prevederi în sensul rezultatului referendumului.
Facebook Forum