Linkuri accesibilitate

Consultări la Cotroceni. Cine va fi premierul și cum se împart marile funcții în stat

Președintele Iohannis primește partidele parlamentare la Palatul Cotroceni pentru consultări privind desemnarea viitorului prim-ministru și a formulei de guvernare care va cere votul de învestitură în viitorul Parlament.

Viitorul guvern va fi format de o coaliție din care vor face parte PNL, USR-PLUS și UDMR. După două zile de negocieri, cele trei formațiuni nu au ajuns la o înțelegere privind împărțirea funcțiilor. Principalul impediment stă în numirea noului președinte al Camerei Deputaților, funcție râvnită de Ludovic Orban și Dan Barna.

10:02 14.12.2020

Consultările vor avea loc după următorul program:

  • 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.
10:03 14.12.2020

Duminică, pentru a doua zi consecutiv, negocierile pentru formarea viitorului guvern au fost suspendate, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR nereușind să ajungă la o înțelegere asupra punctelor aflate în divergență: premierul și șefia Camerei Deputaților. Negocierile au durat doar două ore. Din cauza acestui nou blocaj, liderii celor trei partide se vor reîntâlni după consultările de luni de la Cotroceni.

10:30 14.12.2020

PNL a votat în Biroul Politic Național (BPN) să-l susțină pentru funcția de premier pe Florin Cîțu, deși președintele Iohannis l-ar fi dorit pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actual premier interimar. Liberalii nici nu concept ca funcția de prim-ministru să nu le aparțină, ținând cont că au cel mai mare scor în alegeri dintre cele formațiuni, 25%.

USR-PLUS conștientizează că funcția va reveni PNL, deci ar fi dispus să renunțe la propria propunere Dacian Cioloș, dar vor în schimb șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna.

PSD, deși nu are nicio formațiune cu care să facă o coaliție prin care să încerce să obțină o majoritate, a anunțat că îl va propune pe Alexandru Rafila pentru a fi desemnat prim-ministru.

10:51 14.12.2020

PSD este primul partid care intră le consultările de la Cotroceni. Din delegație fac parte: Marcel Ciolocu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu.

Mergem la Cotroceni cu un mandat clar dat de români. Electoratul a sancționat fosta guvernare condusă de dl. Orban și de dl. președinte Iohannis. Dl. președinte Iohannis trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana dlui prof dr Alexandru Rafila să fie prim-ministru desemnat”, a spus Marcel Ciolacu înainte de consultări.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG