Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis și propunerea de prim-ministru Florin Cîțu
Președintele Iohannis și propunerea de prim-ministru Florin Cîțu

Consultări la Cotroceni: Președintele Iohannis desemnează premierul

Președintele Iohannis primește marți partidele parlamentare pentru a doua rundă de negocieri la Palatul Cotroceni în vederea desemnării premierului. PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la o înțelegere pentru formarea viitoarei majorități și îl propun prim-ministru pe Florin Cîțu.

19:25 22.12.2020

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe Florin Cîțu pentru funcția de premier după consultări cu liderii coaliției PNL - USR PLUS - UDMR, care au semnat în urmă cu o seară un acord de coaliție care îl sprijină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.

16:59 22.12.2020

Liderii coaliției de guvernare PNL - USR PLUS - UDMR i-au transmis președintelui Iohannis că sunt gata să învestească noul guvern până mâine seară și să înceapă reforme.​

Principalele declarații:

Ludovic Orban (PNL): Așteptăm decizia președintelui, suntem pregătiți să începe guvernarea

Dacian Cioloș (PLUS): I-am confirmat că cele trei partide au format o coaliție cu Florin Cîțu premier, că avem un program de guvernare finalizat și vrem să învestim guvernul săptămâna aceasta. I-am propus președintelui să lucrăm în parteneriat pentru reforme. Suntem gata să începem, e o echipă care s-a sudat în aceste zile. Construim un parteneriat între Parlament, Guvern și Președinție

Dan Barna (USR): Nu suntem o coaliție bazată pe un entuziasm năuc. Sunt reforme așteptate de electorat și așteptăm sprijinul său, chiar dacă nu sunt explicit menționate în programul de guvernare.

Kelemen Hunor (UDMR): I-am transmis președintelui dorința noastră de a colabora 4 ani. Avem o responsabilitate uriașă, avem oarecare experiență. Sunt optimist astăzi. Sunt convins că mâine seară România va avea un guvern nou

Florin Cîțu - premierul desemnat al coaliției: I-am transmis că sunt gata să-mi asum această guvernare. Avem program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români. I-am transmis calendarul pentru buget.

15:52 22.12.2020

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru constituirea coaliției, la consultările de marți, de la Palatul Cotroceni. La începutul discuțiilor, Ludovic Orban i-a îmânat președintelui acordul coaliției.

14:54 22.12.2020

Reprezentanţii celor trei formaţiuni care vor face parte din coaliţia de guvernare se vor prezenta împreună marţi, la ora 15:30, la consultările de la Palatul Cotroceni, a anunţat co-preşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş.

„Noi deja avem stabilit un program de guvernare. Ne pregătim o echipă de guvernare, avem majoritate în Parlament, deja demonstrată, şi mergem să îi spunem preşedintelui lucrul acesta.

E un gest firesc, după două săptămâni de negocieri, când am reuşit într-un timp relativ scurt, zic eu, să avem şi echipă de guvernare, şi program de guvernare.

Acum este important să putem avansa, să avem un guvern cât mai repede şi atunci nu are rost să ne mai formalizăm. Am hotărât să mergem împreună, pentru că vom spune acelaşi lucru, atât timp cât avem deja o bază comună”, a precizat Cioloş.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG