Consultările convocate de președintele Iohannis se derulează cu repeziciune - 30 de minute cu fiecare delegație. Majoritate parlamentară pe termen lung este puțin probabil să se întrunească de partea opoziției, astfel că imperativul este găsirea unui acord pentru învestirea unui nou guvern. Alegerile anticipate, dorite de USR, partid cu 10% din mandatele Parlamentului național, se află în dezbatere, însă este nevoie și pentru acest subiect de o majoritate - 233 de parlamentari. Asta, în condițiile în care PSD avea, înainte de moțiunea de cenzură, 202 membri din 464.
PSD a anunțat, prin Viorica Dăncilă, că nu participă la consultări.
Prima a fost delegația PNL, care a anunțat că își asumă formarea guvernului, fie el și minoritar, politic, condus de Ludovic Orban
Declarații Ludovic Orban:
Poziția PNL e foarte clară, în cazul în care există posibilitatea unui acord asupra anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. Dacă acest lucru nu va fi posibil, iar președintele ne va solicita să formăm guvernul, PNL își va asuma responsabilitatea guvernării.
- Suntem la debutul consultărilor, am urmărit declarațiile de până acum.
- Dacă există acord pe anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă a posibilității de a decide un nou Parlament.În cazul în care anticipatele nu sunt posibile și dacă președintele ne va solicita să formăm Guvernul, PNL e pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării.
- Există disponibilitate la cooperare. Ne dorim ca formațiunile care au contribuit la căderea guvernului PSD să continue într-un proiect comun. Dacă vom fi chemați să formăm guvernul, vom discuta cu toți posibilii parteneri.
Declarații Dan Barna, liderul USR
Delegație formată din Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai
- Am luat act încă de aseară de mesajul președintelui de susținere a anticipatelor care scot la propriu România din criză.
- Am înaintat pactul pentru anticipate, președintele a fost cumva în asentimentul nostru, fiind de acord că anticipatele sunt soluția morală pentru România.
- În același timp, am discutat despre formarea guvernului.România are nevoie de un nou guvern care să aibă ca obiective realizarea de anticipate undeva prin martie anul viitor
- Am discutat și despre principiile pe care le vom susține pentru acest viitor guvern care are ca obiectiv anticipatele: alegeri pentru primari în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, a OUG 114, fără penali în funcții publice, desființarea Secției speciale
Declarații Kelemen Hunor, președinte UDMR
- Propunerea noastră de premieri - un reprezentant UDMR, nu am făcut o nominalizare (…) a doua opțiune, un premier independent, nu tehnocrat, din zona financiară, bancară, care să aibă un guvern independent, care nu face excese, dar are grijă de buget, de fiscalitate, de venituri, cheltuieli; ultima soluție, de rezervă, un guvern condus de președintele PNL, Ludovic Orban. Dar acolo înțeleg că nu mai e nevoie de noi pentru că deja PSD a anunțat că dacă nu taie pensii, salarii, susține guvernul Orban.Riscurile cu guvern PNL sunt că toată lumea își va încerca dinții pe acest guvern și se erodează.
- Avem nevoie de un guvern validat în parlament cât mai repede. Avem nevoie de rectificare cât mai repede. Avem nevoie de un guvern care va guverna 12 luni. Aprobă bugetul, organizează alegeri prezidențiale, locale, parlamentare și nu face decat administrare corectă, fără excese, extravaganțe și ordonanțe de urgență
- Noi nu credem în varianta anticipatelor. Ar însemna un guvern interimar până în mai, că nu se poate face buget. Să arunci țara într-o astfel de criză înseamnă că ești inconștient.Dacă toată lumea va ajunge la concluzia că trebuie anticipate, noi suntem pregătiți.
Declarații Eugen Tomac, președinte executiv PMP
- Este nevoie de fomulă cât mai eficientă și rapidă de ieșire din criza politică
- Pentru noi e esențial OUG în primele zile ale viitorului guvern pentru alegerea primarilor în două tururi.
- Viitoarea majoritate parlamentară să susțină reducerea numărului de senatori și deputați
- E esențială eliminarea pensiilor speciale și reducerea numărului de parlamentari la 300.
- Alocarea de resurse pentru Republica Moldova.
- Suntem conștienți de toate sensibilitățile care există în rândul partidelor de opoziție și pentru a le armoniza, i-am propus domnului președinte să ia în calcul numirea unui premier din cadrul PMP. Fără voturile PMP (17), Guvernul Dăncilă nu era demis
- Nu ne temem de anticipate, dar suntem conștienți că e doar o încercare de a păcăli electoratul. Parlamentarii nu vor pica două guverne succesive. Nu credem că se pot organiza anticipate și e bine să le spunem acest lucru cetățenilor.
Daniel Constantin, din partea ProRomânia
Președintele formațiunii, Victor Ponta, nu a participat la consultări, după ce, cu o seară înainte s-a întâlnit cu tabăra din PSD care vrea s-o demită pe Viorica Dăncilă din fruntea PSD.
- Nu nominalizăm un nume de premier, dorim numirea unui nou guvern cât mai rapid, dorim stabilitate. Putem participa cu miniștri în viitorul guvern
- Nominalizare de comisar european - Corina Crețu, acum europarlamentar, fost comisar pentru dezvoltare regională
- Nu dorim alegeri anticipate, dar, dacă se ajunge la un acord politic, suntem pentru convocarea lor în preajma alegerilor locale (la finalul primăverii)
- Nu am decis în privința unei guvernări alături de PSD
Facebook Forum