Linkuri accesibilitate

Consumul de droguri. Pedeapsă vs tratament. Modelul portughez


Consumul de droguri. Pedeapsă vs tratament. Modelul portughez
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Portugalia a dezincriminat consumul și deținerea de droguri pentru uz personal în 2001. A investit în reabilitare și tratarea adicției. Consumul e o problemă de sănătate publică, nu infracțională, insistă medicul portughez care a promovat soluția și continuă să o coordoneze, João Goulão.

Unul din zece români a experimentat consumul de droguri, potrivit estimărilor din 2022, dar România nu are centre de tratare dedicate persoanelor afectate. Acestea pot fi doar preluate de 11 spitale de psihiatrie, insuficiente pentru amploarea fenomenului. Oficial, în 2022, în România au fost 1.700 de urgențe medicale cauzate de consumul de droguri.

Coordonatorul programului portughez pentru droguri și alcool, João Castel-Branco Goulão, spune că abordarea autorităților ar trebui să aibă două componente:

- acțiuni specifice forțelor de ordine și celor vamale, menite să reducă prezența drogurilor pe piață, care trebuie să se concentreze asupra traficului major, în cantități mari;

- existența unui răspuns social și de sănătate publică coordonat, pentru care tratamentul este esențial.

„Dezincriminarea consumului și a posesiei pentru uz personal a introdus coerență într-un sistem care se bazează pe abordarea problemei din punct de vedere al sănătății. Considerăm consumul problematic de droguri drept boală. Or, nu incriminăm alte boli. Dar dezincriminarea nu funcționează independent. Trebuie nu doar să oferim tratament tuturor celor care au nevoie de el, ci să avem și politici de reducere a riscurilor și de satisfacere a nevoilor de bază ale persoanelor care consumă droguri”, explică specialistul portughez.

XS
SM
MD
LG